Brüsszeli Képregényfesztivál 2022

Dátum:  szeptember 10. - szeptember 11.
Időpont: 08:00
Helyszín:  Gare Maritime + Sheds de Tour & Taxis
Gare Maritime, Rue Picard 7, boîte 100, 1000 Bruxelles
null

Belgium mint a képregény műfaj bölcsője a második legrangosabb európai képregény fesztiválnak, a La fête de la BD -nek ad otthont idén szeptember 9. és 11. között. A fesztivál minden évben több tízezer látogatót vonz, gyermekeket és felnőtteket egyaránt. A Brüsszeli Liszt Intézet támogatásával, 2022-ben a Királyok és Keresztek szerzőpárosa, Németh Levente és Mészáros János képviselik Magyarországot.

Számos program közül választhatnak az érdeklődők: kiállításokkal, előadásokkal, gyermekeknek és felnőtteknek szóló foglalkozásokkal, improvizációs játékokkal, workshopokkal, kerekasztal beszélgetésekkel várjuk a közönséget.

"A KIRÁLYOK ÉS KERESZTEK története Szent István életének utolsó évtizedében kezdődik. Az öregedő király harminc évnyi béke-időszak alatt megszilárdította hatalmát, elindította a Magyar Királyságot a modernizálódás, fejlődés útján. De nem adatik meg neki a békés és nyugodt öregkor: a határokon újabb hódító seregek tűnnek fel, és a trónutódlás terén is előre nem várt, tragikus eseménnyel kell szembenéznie. A király – úgy tűnik- már nem tud többé úrrá lenni a gondokon. Mi nem ismételjük az unalmas történelemkönyveket. Akár így is történhetett volna…

A történet a Magyar Királyság nyugati határvidékén kezdődik, de a magyar csapatokkal eljutunk Bécsig valamint a mai napig fennmaradt osztrák várig, Schloss Enzesfeldig. A képeken olyan híres történelmi helyszínek is megelevenednek, mint Esztergom, Székesfehérvár, Pannonhalma és Biharvár.

A várak, kastélyok, templomok közül néhányat (a bécsi Ruprechtkirchét, az esztergomi királyi várat, a Pannonhalmi Főapátságot az általunk a képregényműfajban először alkalmazott Augmented Reality, kiterjesztett valóság technológia segítségével igyekszünk jobban megismerhetővé és elképzelhetővé tenni."

Dedikálás a BD MUST standon:
Szeptember 10. szombat: 10.00-11.30 & 13.00-16.00
Szeptember 11. vasárnap: 10.00-11h30 & 14.30-18.00

null

Németh Levente – grafikus tervező, képregényművész

Németh Levente egy kulturális- és sporteseményekre szakosodott grafikai stúdió tulajdonosa. Kreatív igazgatóként az elmúlt évek Budapesten megrendezett világbajnokságainak sikeres arculatkivitelezését tudhatja maga mögött. A Magyar Képzőművészeti Egyetemen szerzett diplomát, majd nemzetközi reklámügynökségeknél dolgozott művészeti vezetőként. 2017-ben jelent meg kiadványának, a Királyok és Kereszteknek első része, melyet ugyanebben az évben a legjobb képregényalbumnak járó díjra jelöltek Magyarországon. A kötet azóta Franciaországban, Belgiumban, Németországban és Hollandiában is bemutatásra került, második része, a Canes et Lupi pedig idén debütált.

Munkái:

Királyok és Keresztek: Voluntas Tua, Enter Studio, 2017
Des Croix et des Roix Tome I-II, BD Must Éditions, 2009, Ford.: Bayer Antal
Királyok és Keresztek: Canes et Lupi, Helikon Kiadó, 2019

Mészáros János Sinonimo – író, fordító

Mészáros János szövegíróként és marketingesként kezdte pályafutását a magyarországi film- és videoforgalmazásban, 2003-tól kezdve magánügyfeleknek dolgozott tanácsadóként. Jelenleg szabadúszóként tevékenykedik, képregényeket és pénzügyi témájú könyveket fordít angol nyelvről. 2017-ban jelent meg Németh Leventével közös kiadványa, a Királyok és Keresztek első része. Rendszeresen ír irodalmi blogokra, Rejtő Jenőről írt novellája 2018-ban a Napút Kiadó különdíjában részesült.

Munkái:

Királyok és keresztek: Voluntas Tua, Enter Studio, 2017
Des Croix et des Roix Tome I-II, BD Must Éditions, 2009, Ford.: Bayer Antal
Királyok és Keresztek: Canes et Lupi, Helikon Kiadó, 2019
Rejtő-kód, Napút Kiadó, 2018