BarabasiLab - kiállítás

Dátum:  június 23. - szeptember 9.
Időpont: 17:00
Helyszín:  Liszt Intézet Brüsszel
Treurenberg 10, 1000 Brüsszel
null

BarabasiLab

A BarabásiLab, melyet Barabási Albert-László alapított 2007-ben, egy harmincfős laboratórium, mely a hálózatok mélyebb megértésén dolgozik - hogyan keletkeznek és fejlődnek, hogyan néznek ki, és hogyan befolyásolják a komplex rendszerek megértését. A CCNR kutatásai a témák széles skáláját ölelik fel, a sejteken belüli fehérje kölcsönhatásoktól kezdve azon át, hogy a távoli galaxisok hogyan működnek együtt a kozmikus hálóban, egészen addig, hogy a hozzáférés és a teljesítmény milyen keveréke vezet sikerre a művészetben.

A laboratórium posztdoktori kutatókból és PhD fokozat megszerzésén dolgozó hallgatókból áll. Fizikusok, informatikusok, idegtudósok, formatervezők, sőt művészettörténészek is dolgoznak. A hálózattudomány területén elért elméleti áttörései mellett Barabási és laboratóriuma arról is híres, hogy rendkívül kreatív vizualizációkat készít, amelyek a kutatási eredményeket két- és háromdimenziós modellekben ábrázolják. 1995 óta, amikor egy inváziós hálózat illusztrációit tartalmazó tanulmányt mutatott be, Barabási a kutatásainak nagy felbontású és rendkívül értelmezhető vizualizációját tette munkája középpontjába. A BarabásiLab vizualizációinak példáit korábban a londoni Serpentine Galleryben és a New York-i Cooper Hewitt, Smithsonian Design Museumban mutatták be, és a budapesti Ludwig Múzeumban látható BarabásiLab: Hidden Patterns. című egyéni kiállítása áprilisban nyílt meg a karlsruhei ZKM-ben.

A tárlat

A Barabási Albert László vezette Barabási Lab Nature 150 című sorozatát a Nature magazin megbízásából a Nature magazin 150. évfordulója alkalmából készítette. Az ünnepi szám címlapjához olyan borítót szerettek volna megjelentetni, amely méltóan reprezentálja a magazin történetét és a tudományban betöltött szerepét. A Barabási Labor által a borítóhoz készített ko-citációs hálózat a magazinban megjelent több mint 88 000 cikk közötti kapcsolatokat vizualizálja, minden egyes cikket egy-egy pont képvisel, tudományágak szerint színezve. A cikkek akkor kapcsolódnak egymáshoz, ha egy másik tudományos cikk mindkettőt idézi; a pont mérete az ilyen együttidézési linkek számát tükrözi. Az összetett hálózat feltárja a cikkek közötti kapcsolatokat, és érzékelteti a folyóirat multidiszciplináris hatókörét. Mivel az így kapott hálózat háromdimenziós, különböző távolságokból és szögekből nézve más és más képet nyújt. Az itt bemutatott két darab bepillantást nyújt a tudományos publikációk e gazdag hálózatába, valamint az egymásra és az emberi tudásra gyakorolt hatásukba.

A kiállítás a Makláry Kálmán Képzőművészeti Galériával együttműködésben valósul meg.

BARABÁSI ALBERT-LÁSZLÓ (szül. 1967) romániai születésű magyar-amerikai fizikus, a hálózattudomány Robert Gray Dodge professzora, a fizika egyetemi professzora és a Northeastern University Komplex Hálózatkutató Központjának igazgatója. Emellett a Harvard Egyetem orvosi tanszékén is dolgozik, és az Európai Kutatási Tanács projektjét vezeti a Közép-európai Egyetemen, Budapesten és Bécsben.

Barabási 1999-ben a skálamentes hálózatok felfedezésével megváltoztatta a modern tudomány irányát. A világháló feltérképezése után Barabási - a matematika hálózatelméletről szóló főáramú gondolkodásával ellentétben - megállapította, hogy a hálózatok növekedése nem véletlenszerű, hanem a hálózaton belül bizonyos csomópontok létfontosságúbbak, mint mások, és ami a legfontosabb, hogy meg lehet határozni, mely csomópontok kulcsfontosságúak egy hálózat egészsége szempontjából. Későbbi tanulmányaival Barabási bebizonyította, hogy szinte minden valós hálózat követi az ő skálafüggetlen modelljét.

Barabási a 2018-as Moholy-Nagy-díj kitüntetettje, a technológia humanista megközelítéséért, valamint számos tudományos díjjal, köztük az olasz Lagrange-CRT Alapítvány díjával a kiemelkedő interdiszciplináris kutatásért, valamint az amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia Cozzarelli-díjával a tudományos kiválóságért és eredetiségért. Több népszerű könyvet írt - A képlet (2018), a Bursts (2010) és a Linked (2002) -, valamint a Network Science (2016) és a Fractal Concepts in Surface Growth (1995) című díjnyertes tankönyvek szerzője. Emellett Barabási társszerkesztője volt a Network Medicine (2017) és a The Structure and Dynamics of Networks (2006) című könyveknek. Könyveit több mint húsz nyelvre fordították le.

Barabási 2012 óta tagja a Világgazdasági Fórum Komplex Hálózatokkal foglalkozó Globális Agenda Tanácsának, és gyakori előadója a szervezet éves találkozójának a svájci Davosban. 2019-es TEDx-előadását, "A korod és a siker esélye közötti valós összefüggés" címmel több mint 3,4 millióan látták.