Balázs János Zongorakoncert

Dátum:  október 9.
Időpont: 20:00
Helyszín:  BOZAR
1000 Bruxelles, Rue Ravenstein 23
null

2018. október. 9. 20.00

BOZAR

Október 9-én a Bartók Fesztivál közönsége élőben hallhatja Balázs János zongorajátékát a BOZAR-ban. A koncerten Liszt Ferencnek, a magyar zongorairodalom atyjának cigányzene ihlette rapszódiái és Bartók Béla népzene stílusjegyeire támaszkodó szerzeményei csendülnek fel. A magyar zenei hagyományok sokszínűségét reprezentáló darabok felejthetetlen élménnyel ajándékozzák meg az esemény látogatóit.

Program

Liszt: Les jeux d'eaux à la Villa d'Este
Liszt: Funerailles
Liszt: Sonetto 123 del Petrarca
Liszt: Aprés une lecture de Dante: Fantasia quasi Sonata

szünet

Ligeti: Musica Ricercata (részletek)
Bartók: Gyermekeknek (részletek)
Bartók: Három csíki népdal
Liszt: Magyar Rapszódia Rhapsody No.6
Strauss/Cziffra/Balázs: Kék Duna keringő

JEGYEK & TOVÁBBI INFORMÁCIÓ

Balázs János egyike a legkeresettebb és legsikeresebb zongoraművészeknek, a világ neves koncerttermeinek állandó szereplője. Azon kevés művészek közé tartozik, akit a közönség szeretete és a szakma elismerése egyaránt körül vesz. 1988-ban született Budapesten, a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián tanult és diplomázott. Olyan neves művészekkel és karmesterekkel dolgozott együtt, mint Mischa Maisky, Vásáry Tamás, Várdai István, Charles-Olivier Munroe, Stéphane Denéve, Gwendolyn Masin. 2013/2014-es koncertidényben 19 ország művészei közül nyerte el a Rising Star évad művésze díjat, ezáltal az ECHO (European Concert Hall Organisation – Európai Koncerttermek Szervezete) hálózat szervezésében Európa legnagyobb koncerttermeiben turnézott, aratott hangos sikert, mint pl. Bozar, Concertgebouw, Musikverein, Palau de Musica, Barbican, Konzerthuset, Cologne Philharmonie.

Fellépett a Brüsszeli Filharmonikusokkal, a Dortmundi Filharmonikusokkal, az Aspen-i Filharmonikus zenekarral, a Magyar Nemzeti Filharmonikus Zenekarral a Liszt Ferenc Kamarazenekarral, Óbudai Danubia Zenekarral a Budafoki Dohnányi Zeneharral és a Magyar Rádió Szimfonikus zenekarával.

2011-ben megkapta a fiatal művészeknek járó legnagyobb elismerést, a Junior Prima Díjat, valamint 16 koncert keretén belül eljátszotta Chopin összes zongoraművét, amelyért a Lengyel Állami is kitüntetésben részesítette. 2015-ben Liszt Ferenc-díjban részesült, ami a magyar állam által adományozható legmagasabb zenei kitüntetés valamint év végén Gramofon-díjat kapott. 2016-ban megalapította a Cziffra György Fesztivált, mellyel példaképének állít emléket és mára Magyarország egyik kiemelt prémium fesztiváljává nőtt ki magát.

6 nemzetközi zongoraverseny győztese Japántól Amerikáig. (Nemzetközi Cziffra György zongoraverseny Seinlis 2012, Nemzetközi Liszt Ferenc Zongoraverseny Pécs, Budapest, 2005, 2011, Nemzetközi Nishinihon Zongoraverseny 2011, Aspen Concerto Competition 2012). „A Zongora” koncertsorozatban olyan művészekkel játszik együtt, mint Grigorij Szokolov, Jevgenyj Koroljov, Nyikolaj Luganszkij, Arcadi Volodos. Egyedi koncertjei és önálló bérletei különleges élményt nyújtanak a közönségnek. A „Balázs János 3 arca”, „A Zongora 3 arca”, a „ZongOpera” mind teltházzal és osztatlan sikerrel zárultak. Azon kevés előadók közé tartozik, aki tud és képes improvizálni. Páratlan zenei élmény és egyedi hangzásvilágot ötvöz Lajkó Félix-szel tartott közös koncertje, ahol a pillanat ihletettségében születnek meg a hangok és a harmóniák.

Kiemelten fontosnak tartja a gyerekek klasszikus zenével való megismertetését, ezért az elmúlt három évben „Hangszerek Világa” elnevezéssel közel száz ingyenes interaktív zenei ismeretterjesztő hangversenyt tartott gyerekek számára.2016-ban és 2017-ben Budapesten adott szabadtéri zongoraestet, ahol több, mint 10 ezer ember volt jelen. 2017-óta zsűritag a Virtuózok klasszikus zenei versenynek, melyet a Magyar Televízió közvetít. 2018-ól a Cziffra György Kulturális Központ művészeti vezetője. Számos CD, DVD és TV-felvétel köthető a nevéhez.

Állami – szakmai elismerések
2018 Magyarország Érdemes Művésze Díj
2016 Prima-Díj
2015 Gramofon -Díj
2015 Liszt Ferenc-Díj
2013/2014 ECHO „Rising Star” -díj
2012 Klassz Tehetség Díj
2011 Junior Prima Díj
2011 Lengyel Állami Kitüntetés Chopin Összes Műve Előadásért

Versenyeredmények
2012 Cziffra György Emlékverseny Senlis (Franciaország) I. Díj
2004 Nemzetközi Chopin Zongoraverseny Budapest (Magyarország) I. Díj
2012 Nemzetközi Aspen-I Zongoraverseny (USA) I. Díj
2011 Nemzetközi Liszt Ferenc Zongoraverseny Budapest (Magyarország) III. Díj
2011 Nemzetközi Nishinihon Zongoraverseny (Japán) I. Díj
2006 Nemzetközi Lions Zongoraverseny Maurach (Franciaország) I. Díj
2005 Nemzetközi Liszt Ferenc Zongoraverseny Pécs (Magyarország) I. Díj
2004 Nemzetközi Cziffra György Zongoraverseny Baden Bei Wien (Ausztria) I. Díj
2003 Nemzetközi Chopin Zongoraverseny Mareinbad (Csehország) III. Díj
1998 Nyíregyházi Országos Zongoraverseny Nyíregyháza (Magyarország) I. Díj

Tagságok
2017 A Magyar Bor Akadémia Tiszteletbeli Tagja
2016 A Magyar Művészeti Akadémia Köztestületi tagja
2014 A Liszt Ferenc Társaság Pécsi Tagozatának “Örökös” Tagja

http://www.balazsjanos.com/

Főszponzor: