Balassi Jazz Klub Kovács Lindával

Dátum:  október 16.
Időpont: 17:00
Helyszín:  Balassi Intézet
1000 Brüsszel, Treurenberg 10.

2018. október 16. 19 óra

null

A Balassi Jazz Klub házigazdája, Zsári Tamás szaxofonos a klubok alkalmával kiemelkedő magyar zenészeket hív meg vendégművészként kvartetjébe. A mostani koncertre Kovács Linda jazz énekest invitálta.

Előadók:

Kovács Linda - ének
Zsári Tamás – szaxofon
Bart De Nolf – nagybőgő, basszusgitár
Bruno Castellucci – dob
Ladányi Gábor - gitár

REGISZTRÁCIÓ

Kovács Linda 2007-ben szerzett diplomát a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Ének szakán.

2002 óta vezeti saját formációit, amely a modern mainstream jazzre épülő, kísérletező és egyedi hangvételű vokális műfajt képviseli. Szerzői lemeze 2009-ben jelent meg „Teach me Silence” címen, amely elismerő kritikákban részesült. Az együttes számos fesztiválszereplést és klubkoncertet tudhat magáénak.

Szintén2002 óta tagja a Márkus Tibor vezette Equinox formációnak, amellyel eddig négy lemezt készített. Ebben az időszakban a Magyar Rádió meghívására több alkalommal szerepelt a Márványteremben megrendezett jazzhangverseny-sorozat vendégeként. 2003-2008 között az Egy Kiss Erzsi Zene nevű együttes (rock, folk, jazz) tagja, mellyel szintén két lemezt készített. A zenekarral több ízben vettek részt cseh ill. romániai turnén, és felléptek Moszkvában is.A szintén Kiss Erzsi dalaira épülő ütőhangszerek és acapella, Panchan névre hallgató formáció tagja 2006-2013 között. A zenekar egy lemezt jelentett meg Édenkelet címmel 2010-ben.

Bár Linda a jazz elkötelezettje, mindig is vonzódott az egyéb, kísérletező műfajok irányába, így 2006-ban részt vesz a Mediawave által mgerendezett zenei workshop-on, 2007-ben pedig a Pécsett megrendezésre kerülő Moviest Filmfesztiválon a Grencsó István által vezetett workshop tagja. 2009-ben a Művészetek Palotájában megrendezésre kerülő Jazz Showcase keretein belül mutatkozott be a Kovács Linda Quartet, majd 2011-ben szintén a Showcase keretein belül a Kovács Linda -Orbán György Duó formáció.

Jelenlegi zenekarai között szerepel a Kovács Linda -Fenyvesi Márton -Dés András alkotta Recycle trió, mely a jazz gyökereit alapul véve korszerű hangzással válaszol a jelenkor reflexióira, valamint a fiatal, kiemelkedő bőgőssel, Bögöthy Ádámmal alkotott duó formáció.

Az utóbbi években figyelme az éneklés mellett a zeneszerzés felé is fordult, ennek eredményeként több hazai jazzversenyen is kiemelkedő helyezést ért el zeneszerzés és hangszerelés kategóriában big band ill. kiszenekari felállásra egyaránt. 2016 tavaszán egy önálló szerzői est keretében szólaltak meg darabajai és hangszerelései a Budapest jazz Orchestra közreműködésével, mellyel 2018 őszén lemezmegjelenés várható.

Saját ill. az idősebb generáció számos tagjával volt alkalma együtt játszani. Az állandó zenekarok mellett gyakran vendégeskedik alkalmi jazzformációkban is, valamint volt alkalma fellépni az ország két professzionális big bandjével, a Budapest Jazz Orchestra-val és a Modern Jazz Orchestra-val.

Más műfajokból együtt dolgozott Szalóki Ágival (Müpa), Both Miklóssal (Radnóti est-Müpa), valamint Rutkai Borival (Trafó).

Tanítással is foglalkozik, 2011-től a váci Pikéthy Tibor Zeneművészeti Szakközépiskola jazz-ének tanára.

Néhány fontosabb fellépés:

Magyar Rádó Márványterem, Soul of Jazz fesztivál -soloMOL Jazzfesztivál, Müpa Jazz Showcase, Trafó -Kovács Linda Quartet Mediawave fesztivál, Moviest filmfesztivál -Rácz krisztián Quartet, Egy Kiss Erzsi Zene Római Magyar Intézet, Sepsiszentgyörgy –Equinox Moszkva (Művészek Központi Háza), Brüsszel (Magyar Intézet), Prága (Popocafepetl klub) -Egy Kiss Erzsi Zene Debreceni Jazzfesztivál -Kovács Linda-Orbán György Duo

Zenei táborok:
• 2008 óta tanít a minden évben megrendezésre kerülő Bodajki Jazz táborban
• A 2012-2017-es Sepsiszentgyörgyi Jazz-és Improvizációs tábor jazz-ének tanára

Versenyek:
• Nemzetközi Ifjúsági Jazzverseny -I. helyezés (2000)
• Belvárosi Lipót Napok Jazzversenye -Kovács Linda Quartet II. helyezés (2005)
• Big band és combo hangszerelőverseny, combo kategóriában I. helyezés (2009)
• Combo verseny, saját szerzeménnyel III. helyezés (2013)
• Big Band Hangszerelő-és Zeneszerzőverseny, Zeneszerzés kategóriában II.hely (2014)