Bágyi Balázs New Quartet koncert

Dátum:  október 13.
Időpont: 17:00
Helyszín:  Liszt Intézet Brüsszel
Treurenberg 10, 1000
null

A magyar jazz-élet egyik legerősebb alkotóműhelye, a Bágyi Balázs New Quartet új lemezzel jelentkezik, "Satie in Jazz " címmel. Az albumon Erik Satie francia zeneszerző műveinek átdolgozásai, illetve olyan Bágyi Balázs-kompozíciók szerepelnek, amelyeket Satie életműve és darabjai inspiráltak. Az ismert zongoramelódiák, mint a Gymnopédies és a Gnossiennes sorozatok sajátos értelmezést nyertek, lüktetésük átalakult. A zenekar sok rubato improvizációt játszik, mint egy impresszionista festmény vonultatják fel a különböző hangulatokat.

A Tom Tom Records gondozásában megjelent CD igazi kuriózum mind a klasszikus zene rajongói, mind a jazzközönség számára.

 

A dobos-zeneszerző Bágyi Balázs a magyar jazz-élet egyik meghatározó, külföldön is rendszeresen koncertező művésze, aki húszas évei óta vezeti saját zenekarait. Számos formáció tagjaként szinte minden műfajban alkot, különleges, melodikus dobolási stílusa komplex zenei élményt nyújt. Több alkalommal vett részt turnén az Amerikai Egyesült Államokban és az egyetlen magyar jazz-zenész, aki rendszeresen koncertezik Kínában. Előző kvartettje 2004-2011-ig létezett, ebben a periódusban szinte minden fesztivált megjárt, a hazai etno - jazz műfaj jelentős produkciója volt. Az új felállás zeneiségében a post bop elemekből építkező akusztikus kortárs jazz dominál. Együttesében a magyar jazz fiatalabb korosztályának jeles képviselői a partnerei, a Hollandiában végzett szaxofonos titán Soso Lakatos Sándor, a klasszikus zenén nevelkedett Junior Príma díjas zongorista Oláh Dezső és Közép-Európa egyik legnagyszerűbb bőgőse Oláh Péter. A zenekar számos európai jazz fesztiválon játszott az elmúlt években (Bansko Jazz festival, Nisville, Mosaic Jazz Fest Sibiu, Sarajevo Winter, Petrovac Jazz Festival, Skopje Summer Festival, Jazz Juniors Krakow), illetve sikert arattak jónéhány neves európai klubban is (Agharta Jazz Club Prague, B-Flat Berlin). 2016-ban Pocsai Krisztával közösen elkészített Homage To Shakespeare lemezüket a nemzetközi szakmai zsűri Gramofon-díjjal jutalmazta, majd az együttes az év zenekara címet nyerte el a JazzMa.hu magazain közönségszavazásán. A formáció repertoárja a zenekarvezető szerzeményeire épül, Bágyi Balázs 2016-ban az év zeneszerzője lett.

Tagok:

Lakatos Soso Sándor - szaxofon
Oláh Dezső - zongora
Oláh Péter - bőgő
Bágyi Balázs - dob