Alma vagy körte? Barát vagy ellenség?

A gyors vizuális felismerés és a képészlelés alapja.

Dátum:  április 14.
Időpont: 17:00
Helyszín:  Online
Facebook

Prof. Dr. Sáry Gyula előadása a Belgiumi Magyar Tudós Klubban.

Látás alapú felismerésünk meglepően gyors, a másodperc tört része alatt többnyire dönteni tudunk a címben jelölt kérdésekben. Ehhez nem mindig szükséges a részletes elemzés, a látott kép durva analízise elegendő. A látórendszer lehetőséget ad egyfajta kezdeti vizsgálatra, ráadásul ez olyan gyors folyamat, hogy megelőzi az apró részletekre vonatkozó analízist, mintegy előkészíti a végső elemzést és felismerést. Az előadás röviden ismerteti a látórendszer ezen működését és vizsgálati lehetőségeit.

Prof. Dr. Sáry Gyula angol nyelvű előadását élőben lehet követni a Facebook oldalunkon, ahol kérdéseket is fel lehet tenni az előadónak.

null

Dr. Sáry Gyula általános orvosi diplomáját (MD) 1985-ben szerezte meg a legmagasabb, „summa cum laude” kitüntetéssel a szegedi Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Karon. A doktori disszertációját (PhD), amelynek témája a „Processing of Luminance, Kinetic and Texture Contours in the Primate Visual System” 1996-ban, a belgiumi KU Leuven egyetemen védte meg. Ez után megszerezte a "Magyar Tudományos Akadémia Doktora" címet (DSc) majd professzorrá iktatták. Kutatási témái közül a legfontosabbak a vizuális érzékelés és az agyi inferotemporális kéreg mintafelismerésének fiziológiája, a kognitív nyelvi funkciók és a döntéshozatal. Több éven át tudományos kutatásokat folytatott az amerikai Nashville-i Vanderbilt Medical School-ban, és több mint 30 éve folyamatos együttműködést folytat a belgiumi KU Leuven Neuro- és Pszicho-fiziológia Laboratóriumának tagjaival.

Dr. Sáry Gyula professzor jelenleg a Szegedi Tudományegyetem Orvostudományi Karának Élettani Tanszékének vezetője és oktatási dékánhelyettese. Odadadó módon oktatja posztgraduális és alapszakos diákjait angolul, németül és magyarul. Pedagógiai képességeit rendszeresen értékelik a nemzetközi és a hazai hallgatók: egy évtizeden keresztül „az év legjobb oktatója” címet kapta. A zene iránti szenvedély mindig is kísérte gazdag tudományos és pedagógiai karrierjét.

Sáry Gyula

Sáry Gyula

Intézetünk a Belgiumi Magyar Tudós Klubbal együttműködve arra törekszik, hogy a magyar tudósok legújabb kutatásait eljuttassa Önükhöz. Célunk, bemutatni a brüsszeli magyar és nemzetközi közönségnek a legújabb eredményeket, információkat, trendeket és felfedezéseket. 2013 óta évente négy előadást szervezünk, a tudomány minden területről meghívva egy magyar tudóst Brüsszelbe. Az évek során olyan kutatók fordultak meg nálunk, mint dr. Csanády László, dr. Bánáti Diána, dr. Maróth Miklós, dr. Kóspál Ágnes vagy Prof. Dr. Merkely Béla, csak néhányat említve.

null