Akik Maradtak - Tóth Barnabás

A holokauszt magyar áldozatainak emléknapja alkalmából

Dátum:  április 15. - április 16.
Időpont: 14:00
Helyszín:  Online
null

A holokauszt magyar áldozatainak emléknapja alkalmából (április 16) egy lírai történetet osztunk meg Önökkel a szerelem gyógyító erejéről a nemzeti konfliktusok és traumák közepette. Tóth Barnabás Akik maradtak című nagyjátékfilmje egy fiatal lány szemével tárja fel a holokausztot túlélők gyógyulási folyamatát a második világháború utáni Magyarországon.

A film 24 órára lesz elérhető április 15-én 16 órától április 16-a 16 óráig. A film linkjét és a jelszót április 15-én emailben küldjük el, regisztráció után.

„Ha van valaki, akiről gondoskodnod kell, akkor túl tudsz élni bármit: engem két egymásra szoruló ember vegytiszta kapcsolata érdekelt…” - mondta Tóth Barnabás az MTI-nek adott interjújában a filmről.

A Várkonyi F. Zsuzsa regénye alapján készült Akik maradtak egy 1948 és 1953 közötti eseményt dolgoz fel. Tóth egy középkorú férfi és egy tizenéves lány találkozásának történetét meséli el nekünk, akik hasonlóan szenvednek a háború következményeitől. Amint megtalálják egymásban azt, ami hiányoltak, elindul bennük a kölcsönös gyógyulás, az önrekonstrukció és az újjászületés folyamata.

Tóth emberséggel teli filmje megtalálja a tökéletes ritmust: megfelelő teret és időt biztosít a főszereplőknek, hogy ezek fenomenálisan játszhassanak a szerelem és a barátság határán az érzelmek legnagyobb mélységéig, miközben a háttérben felsejlő történelmi események fokozzák a történet feszültségét.

Forgatókönyvíró, filmrendező, producer, színész…

Az nemzetközi Oscar-díjra kétszer is felterjesztett magyar író, rendező és színész, Tóth Barnabás a magyar kortárs filmipar egyik legfontosabb alkotója. Strasbourgban született 1977-ben, de már fiatalon visszatért Magyarországra, ahol 2003-ban, a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemen szerzett produceri és rendezői diplomát. 2 játékfilm, 3 tévésorozat és 20 rövidfilm fűződik a nevéhez. Színészként több mint 70 hangoskönyv létrehozásában vett részt. "Újratervezés" (2013) című rövidfilmjét több mint 1,5 milliószor tekintették meg Vimeon egy héten belül, ezzel az egyik legsikeresebb rövidfilmé vált, amelyet Magyarországon valaha készítettek.

null

Kovács Tamás Iván, Magyarország brüsszeli nagykövete az emléknap alkalmából mondott beszédében kiemelte, hogy:

„…a magyar kormány elutasítja a faji megkülönböztetés minden formáját és minden megnyilvánulását. Ezért a magyar holokauszt áldozatainak emléknapja minden évben fontos pillanat. Emlékezzünk ma együtt az áldozatokra.”

Akik maradtak, 2019, HU, r. Tóth Barnabás, 88 perc, dráma

Rendező - Tóth Barnabás
Forgatókönyv - Tóth Barnabás, Muhi Klára
Operatőr - Marosi Gábor
Vágó - Mógor Ági
Zene - Pirisi László
Hang - Lukács Péter Benjámin
Látványtervező - Rajk László
Jelmez - Lengyel Rita
Producer - Mécs Mónika, Mesterházy Ernő
Gyártó - Inforg-M&M Film

Szereplők:
Hajduk Károly - Körner Aladár
Szőke Abigél - Klára
Nagy Mari - Olgi
Simkó Katalin - Erzsi
Lukács Andor - Pista

null