A legnagyobb globális logisztikai hálózat dinamikája a COVID-19 időkben - Prof. Dr. Szebeny Botond előadása

Dátum:  február 17.
Időpont: 18:00
Helyszín:  Brüsszel
Treurenberg 10, 1000
null

A postai hálózat a világ egyik leghagyományosabb logisztikai rendszere, és jelenleg a legnagyobb ilyen típusú globális fizikai hálózat. Az elmúlt időszakban hatalmas átalakuláson ment keresztül, amelyet többek között a digitalizáció és a diverzifikáció hajtott. A levélmennyiségek zsugorodnak, azonban egy teljesen új világ alakult ki a virágzó e-kereskedelmi kézbesítés révén. A COVID-19 világjárvány, annak minden kihívásával együtt, tovább gyorsította ezt a változást. A postai hálózat a közelmúltban ismét alapvető infrastrukturális dimenzióvá vált, amely a polgárok és a gazdaságok számára kulcsfontosságú, mind helyi, mind globális szinten.

Dr. Szebeny Botond 2009 óta a PostEurop* főtitkára, és a szövetség különböző tevékenységi területeken - többek között a szabályozás (uniós és globális), a működés, a CSR és a piac területén - végzett tevékenységeinek irányításáért felelős. A szövetség székhelye Brüsszelben található.

Ezzel párhuzamosan hosszú ideig tagja volt a Print Power / Two Sides igazgatótanácsának, amely a papír értéklánc partner iparágainak európai szintű kezdeményezése.

Mielőtt 2009-ben csatlakozott a PostEurop-hoz Brüsszelben, Botond 6 évig a Magyar Posta nemzetközi üzletágának ügyvezető igazgatója és a végrehajtó bizottság tagja volt.

Ez idő alatt a PostEurop igazgatótanácsában is tevékenykedett, ahol a szövetség Európai Uniós Ügyek Bizottságának (EAC) elnöki feladatait látta el. Ebben az időszakban közvetlenül részt vett az EU postai szolgáltatásokról szóló irányelvének előkészítésében is, mint az EU Európai Gazdasági és Szociális Bizottságának (EGSZB) kulcsfontosságú szakértője.

2003-ban a brüsszeli Nemzetközi Posta Társaságnál (IPC) sikeresen irányította a közép-európai postai szolgáltatók EU-csatlakozási felkészülését támogató programot.

Küldöttségvezetőként (Magyarországgal, illetve a PostEurop-pal) számos világpostai kongresszuson vett részt. Botondot 9 éven át a PTE Adminisztrációs Tanácsának tagjává is választották (Magyarország képviselőjeként), és ebben az időszakban a PTE Pénzügyi Bizottságának egyik vezetője volt.

Botond nemzetközi konferenciák tapasztalt előadója és számos publikáció szerzője. A magyaron (anyanyelvén) kívül több európai nyelven is beszél. A Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen szerzett közgazdasági és diplomáciai diplomát, valamint a Budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán jogi diplomát.

 

 

*A PostEurop (Európai Postai Közszolgáltatók Szövetsége) az 53 európai egyetemes szolgáltató postai szolgáltatót képviselő szövetség, amely az Egyetemes Postaegyesület (UPU) hivatalosan elismert regionális partnere. Tagjai évente több mint 60 milliárd küldeményt (levélpostai küldeményeket, elektronikus kereskedelmi csomagokat és csomagokat) kézbesítenek 2 millió alkalmazott közreműködésével Európa-szerte, és naponta több mint 175 000 pulton keresztül 800 millió ügyfelet szolgálnak ki.