A Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja

A Sztálin vezette szovjet hatóságoknak a magyar állampolgárokkal szemben elkövetett nemzetközi jogi jogsértései - Horváth Attila előadása

Dátum:  február 25.
Időpont: 11:00
Helyszín: 
null

Az Országgyűlés 2000. június 16-án hatályba lépett határozatával minden év február 25-ét a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapjává nyilvánította. 1947-ben ezen a napon Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát a megszálló szovjet hatóságok jogellenesen letartóztatták, majd a Szovjetunióba hurcolták. A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja alkalmából Intézetünk a GULAG Alapítvány „Tebenned bíztunk eleitől fogva! – Egyházi személyek a GULAG fogságában” című 2021. február 25-i online konferenciájának egyik megrendítő előadását közvetíti.

Az előadó: Horváth Attila, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, alkotmánybíró

Az előadás címe: A Sztálin vezette szovjet hatóságoknak a magyar állampolgárokkal szemben elkövetett nemzetközi jogi jogsértései

Az előadásról: Horváth Attila egy nagyon fontos aspektust járt körbe: a szovjet hadsereg jogellenes viselkedéséről, a nemzetközi jogi egyezmények önkényes felrúgásáról, a magyar egyházi személyek fogságba kerülésének jogellenes körülményeiről, a szovjet bíróságok magyarországi törvénytelen eszközeiről beszélt részletesen, de kitért a szovjet antiklerikális módszerekre, eljárásokra egyaránt.

A konferenciáról: Nagyné Pintér Jolán, az alapítvány elnöke hangsúlyozta: „A szakmai szimpózium címe beszédes: Tebenned bíztunk eleitől fogva! – Egyházi személyek a GULAG fogságában. A témaválasztásunk nem csak az emlékezést szolgálja: azokról a karizmatikus, hitüket megtartó szereplőkről lesz ma szó, akik hazatérésük után nyájuk vezetői maradtak. Még akkor is, ha hivatalosan nem lehettek azok, még akkor is, ha pszichésen és fizikálisan megnyomorították őket. Példájuk és hitük erejével szeretnénk irányt mutatni a 21. század csüggedő emberének: nem közhely, valóban sok mindent túl lehet élni, valóban meg lehet tartani hitünk. Persze, azt senki nem állítja, hogy ez egy könnyű út, könnyű vállalás – jól példázza ezt Placid Atya, Balogh István, Saly László, Kölley György vagy a kárpátaljai református lelkészek drámai élettörténete.”

 

 

A Gulag Alapítvány idén Árvák, történetek, veszteségek, traumák – Családtörténetek a GULAG és a Vörös Csillag árnyékában címmel tartott megemlékezést. Az esemény részletes programja itt megtekinthető. 

 

Oloffson Placid atya (1916-2017) bencés szerzetespap, tanár, egyházi író.1946-ban szovjet katonai bíróság tíz év Gulagra ítélte koholt vádak alapján.

Oloffson Placid atya (1916-2017) bencés szerzetespap, tanár, egyházi író.1946-ban szovjet katonai bíróság tíz év Gulagra ítélte koholt vádak alapján.