A kő-papír-ollótól az EU politikáig

A játékelmélet gyors bemutatása - Prof. Dr. Kóczy Á. László előadása a Belgiumi Magyar Tudósok Klub keretében

Dátum:  május 20.
Időpont: 17:00
Helyszín:  Online
Facebook

A játékelmélet gyors bemutatása - Prof. Dr. Kóczy Á. László előadása a Belgiumi Magyar Tudósok Klub keretében

Kövesse az előadást élőben angol nyelven, és kérdéseket tehet fel az előadónak a megjegyzések részben Facebook-oldalunkon.

null

John Nash, a közgazdasági Nobel-díjas amerikai matematikus, életrajzán alapuló "The Beautiful Mind" című hollywoodi film sikere a világ minden táján ismertté tette a játékelméletet. Tekintve, hogy Neumann János (John von Neumann ) indította el ez a tudományágat, majd Harsányi János Károly (John C. Harsányi) egyike volt a szakterület első Nobel díjazottainak, a téma szinte hungarikumnak számít. Mióta Stag Hunt leírta a bizalmi dilemmát, a biztonság és a társadalmi együttműködés konfliktusát, mely Jean-Jacques Rousseau filozófustól eredeztethető, és a Rabok dilemmája a populáris kultúra részévé vált, de kevesen tudják, hogy a játékelméletnek számos gyakorlati alkalmazása van. Alkalmazások alatt nem csak tankönyvi példákra gondolunk, mint a sakk vagy távoli problémák, mint a kubai rakétaválságot, hanem mindennapi kis konfliktusainkat is tortaszétosztása, gyereknevelés vagy főiskolára jelentkezés. Az előadásban számos egyszerű alkalmazás áttekintése után számos eredményt mutat be az EU hatalmával kapcsolatban, főként az Európai Unió Tanácsa és az Európai Parlament Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottsága (COMAGRI) kapcsán.

Kóczy professzor a magyar kultúra és társadalom aktív támogatója: tanulmányai során különböző tisztségeket töltött be a Cambridge University Magyar Társaságban és a Leuveni Magyar Diákszövetségben (LEMDE), alapító tagja és volt elnöke a Magyar Közgazdasági Társaságnak és jelenleg a KÁMME igazgatóságának tagja. Nős, négy gyermeke van.

Dr. Prof. Kóczy Á. László

Dr. Prof. Kóczy Á. László

Előadó: Prof. Dr.  Kóczy Á. László 
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Magyarország
A Kvantitatív Társadalom- és Menedzsmenttudományi Kutatóközpont igazgatója
Tudományos tanácsadó az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Gazdasági és Regionális Tanulmányok Központjában

Intézetünk a Belgiumi Magyar Tudós Klubbal együttműködve arra törekszik, hogy a magyar tudósok legújabb kutatásait eljuttassa Önükhöz. Célunk, bemutatni a brüsszeli magyar és nemzetközi közönségnek a legújabb eredményeket, információkat, trendeket és felfedezéseket. 2013 óta évente négy előadást szervezünk, a tudomány minden területről meghívva egy magyar tudóst Brüsszelbe. Az évek során olyan kutatók fordultak meg nálunk, mint dr. Csanády László, dr. Bánáti Diána, dr. Maróth Miklós, dr. Kóspál Ágnes vagy Prof. Dr. Merkely Béla, csak néhányat említve.

null