2. Regained Freedom Nemzetközi Filmfesztivál

Dátum:  november 12. - november 21.
Helyszín:  Vimeo / Zoom
Online
Regained Freedom International Film Festival

Regained Freedom International Film Festival

2. Regained Freedom Nemzetközi Filmfesztivál

A filmfesztivál a kelet-európai, a balti valamint, a balkáni régió 30 éves szabadságát feldolgozó filmeket mutat be.

A program részletes múltbeli utazásra invitál a 89-es történelmi pillanatra fókuszáló filmválogatással, bemutatva a körülményeket és eseményeket, melyek elvezettek a totalitárius rendszerek bukásához. Hat ország filmjei szerepelnek a fesztiválon: Magyarország, Csehország, Észtország, Grúzia, Románia és Szlovákia, mind különböző nézőpontből közelíti meg a történelmi eseményeket.

A mozi remekművein keresztül betekintést nyerhetnek a régiók történetébe és felfedezhetik, hogy miként alakította az egykori rendszer az emberek mindennapi életét. A fesztivál új megvilágításba helyezi a múltat.

A filmek 24, illetve 48 órán keresztül lesznek elérhetők a Vimeón és a Youtube-on, valamint filmkritikusokkal és rendezőkkel szervezett Q&A beszélgetések kísérik a filmeket, Soós Tamás magyar filmesztéta moderálásával.

Regisztrálni az oldal alján lehet. Sikeres regisztráció után, az adott napon emailben küldünk visszaigazolást az adott filmhez tartozó linkkel és jelszóval.

  • November 12.

Foglyok - Dráma, HU, Deák Kristóf , 100’, 2019, OVstEN

Az Oscar-díjas Deák Kristóf filmje a kommunista idők Budapestjének valós eseményeire épül. Betekintést ad egy átlagos család történetébe, amely fenekestül felfordul attól a pillanattól kezdve, hogy a titkosrendőrség bekopogtat az ajtajukon. Letartóztatásuk helyett úgy döntenek, hogy beköltöznek, és fogva tartják a családot és bárkit, aki látogatóba jön…

Q&A az Oscar-díjas, Deák Kristóf rendezővel 19 órától Zoom-on.

  • November 13.

Parking - Dráma, romantikus, RO, ES, CZ, Tudor Giurgiu, 110’, 2019, OVstEN

A román költő, Adrian, a jobb élet reményében elmenekül hazájából. Az okmányok nélküli bevándorló, ezután biztonsági őrként kezd el dolgozni a spanyolországi Córdoba egyik parkolójában. A film a külföldre költözés kihívásait mutatja be, miközben szerelem formájában csillan fel az új remény. Feleleveníti a kor társadalmi helyzetét egy személyes drámán keresztül, ahol az ember a jobb életre vágyik, de próbál észrevétlen maradni, fél a betegségtől, a munkaképtelenségtől és a kudarctól.

Q&A 19 órától Zoom-on.

  • November 14.

Blue Mountains or an Unbelievable Story - Szatíra, vígjáték, dráma, GE, Eldar Shengelaia, 98’, 1983, OVstEN

A fiatal grúz író, Soso megpróbálja publikálni regényét a grúziai Tbilisziben. Mindeközben úgy tűnik, hogy a kiadónál, ahová begyűrűzött az ellenőrzött szovjet bürokrácia és valamennyi alkalmazottat elárasztja a munka, senki sem végez produktív munkát. Még az épület óriási szerkezeti hibája sem tudja magára vonni az alkalmazottak figyelmét. Eldar Shengelaia munkája, a kommunista korszak kiváló szatírája, a bürokrácia groteszk valóját testesíti meg.

Q&A a grúz Irina Demetradze filmkritikussal 19 órától Zoom-on.

  • November 16.

The Dissidents - Akció, vígjáték, EE, Jaak Kilmi, 90’, 2017, OVstEN

A Miami Vice és a Knight Rider sorozat hatására, egy trió úgy dönt, hogy a szovjet Észtországból Svédországba menekül az 1980-as években. Az ifjú felnőttek, a szabad nyugati világban szeretnék megvalósítani álmaikat, új, gondtalan életről álmodoznak, miközben rá kell jönniük, hogy a való világ cseppet sem hasonlít a televízióban látottakra.

Q&A Jaak Kilmi rendezővel 19 órától Zoom-on.

  • November 17.

Cosy Dens - Vígjáték, dráma, CZ, Jan Hřebejk, 116’, 1999, OVstEN

Petr Sabach regénye alapján íródott családi dráma. A dátum 1967 tele, néhány hónappal a prágai tavasz előtt, két család pedig éppen a karácsonyt ünnepli. A beszélgetéseikből számos politikai nézetre derül fény; a rendszer támogatói és ellenzői közötti feszültség kézzelfoghatóvá válik. Azonban a elkövetkezendő szovjet invázió minden reményt megsemmisít.

Q&A 19 órától Zoom-on.

  • November 18.

Servants - Dráma, fikció, SK, RO, CZ, Ivan Ostrochovský, 80’, 2020, OVstEN

Az 1980-as években, a totalitárius Csehszlovákiában, két barát erkölcsi dilemmába ütköznek. Két út között választhatnak: az együttműködés könnyebb módját választják, vagy a titkosrendőrség felügyeletének vetik alá magukat. Hamarosan rájönnek, hogy a római katolikus szeminárium készségesen együttműködik a rezsimmel…

Q&A Ivan Ostrochovský rendezővel és Katarina Tomkovával 19 órától Zoom-on.

  • November 21.

NINCS PARANCS! - Documentumfilm, HU, DE, Szalay Péter , 71’, 2020, OVstEN

Dokumentumfilm, a vasfüggöny utolsó napjairól: két határőr, Bella Árpád alezredes és Harald Jäger kísértetiesen hasonló története. Hatáskörüket túllépve, Bella Árpád átengedte a kelet-német tömeget a magyar-osztrák határon, Harald Jäger pedig ugyanezt tette a berlini falnál, amikor is figyelmeztető lövés nélkül engedte át a nyugatra igyekvő kelet-berlini lakosokat. Bátor cselekedetük felgyorsította a történelmi események menetét és megakadályozta a tömeges tragédiát.

Q&A Szalay Péter rendezővel és Nagy Lászlóval 19 órától Zoom-on.