Lassú élet. Radikális hétköznapok

Dátum:  szeptember 22. - október 29.
Időpont: 17:00
Helyszín:  Liszt Intézet Brüsszel
Treurenberg 10, 1000 Brüsszel
Képkredit: részlet Diana Lelonek Center for Living Things című művéből

Képkredit: részlet Diana Lelonek Center for Living Things című művéből

A Visegrádi Négyek kortárs művészeinek csoportos kiállításával nyitja az őszi kulturális évadot a Liszt Intézet Brüsszelben. A Lassú élet. Radikális hétköznapok elnevezésű, Koblenzben majd Budapesten debütáló kiállítás célja rámutatni, hogy milyen környezetterhelő és kizsákmányoló gyakorlatok vezettek a jelenleg kialakult globális környezeti, gazdasági és társadalmi problémákhoz. A Ludwig Múzeummal közösen megrendezett, az eredeti nemzetközi koncepciót V4-es kitekintésre szűkítő tárlat másik fő célkitűzése szélesebb platformot biztosítani a fenntarthatóság irányába mutató, életmód-alternatívákat felvető, a visegrádi országokat reprezentáló művészeti pozíciók számára.

A kiállítás állásfoglalás és közvetlen reakció napjaink égető globális kérdéseire. Világunk működésének jelenlegi logikája, a fennálló társadalmi-gazdasági rendszer és a piaci-fogyasztói kultúra súlyos környezeti problémákat szült. A hozzájuk kapcsolódó szemléletmód válságban van, a jelenlegi gyakorlatok pedig nem képesek valós megoldásokat nyújtani a hatalmas méreteket öltő pazarlásra és túlfogyasztásra, a természeti erőforrások kizsákmányolásának megfékezésére. A lassú-szemléletmód a társadalom, a gazdaság és a mindennapi élet területén egyaránt a meglévő struktúrák újragondolását és a bevett gyakorlatok újraszervezését jelenti. Lényege a tudatosságban és a kritikai hozzáállásban ragadható meg leginkább, melynek köszönhetően egyre több lehetséges alternatíva áll rendelkezésre a permakultúrás gazdálkodástól a hulladékmentes háztartásvezetésen és az önkéntes egyszerűségen át a növekedés nélküli gazdaság koncepciójáig.

A slow forradalom kezdetei a nyolcvanas évekig nyúlnak vissza, kezdetben a gyorséttermek elleni tiltakozásban nyilvánult meg, és az egészséges, helyi alapanyagokból készült, minőségi étkezés fontosságára hívta fel a figyelmet. Carlo Petrini gasztronómus kezdeményezése az elmúlt évtizedek során globális mozgalommá duzzadt, és számos területen hódít a munkától az utazáson és a dizájnon át a médiafogyasztásig. A kiállítás ugyanakkor nem a manapság virágkorukat élő „slow living” mozgalmakból indul ki, amelyek egy része újabb eladható termékeket és szolgáltatásokat kínál. Sokkal inkább olyan alternatív gyakorlatokat, hétköznapi „forradalmakat”, szelíd vagy épp radikális megközelítéseket vonultat fel, amelyek megkérdőjelezik a fennálló növekedés- és profitorientált rendszert, kiutat mutatnak a fogyasztói spirálból, vagy épp a rohanó életmód helyett a pillanat valós megélésére épülő életszemléletet képviselnek. A széles műfaji spektrumot átfogó alkotások egy része kritikai állásfoglalás, mások a jövő kihívásaira kínálnak utópikus modelleket, némelyek pedig művészetfogyasztási szokásaink, érzékelési és befogadási rutinjaink megváltoztatására késztetnek.

A nagyszabású, nemzetközi kiállítás 2021. szeptember elején zárta kapuit a budapesti Ludwig Múzeumban, a brüsszeli Liszt Intézetben az eredeti kiállítás helyhez adaptált változata kerül bemutatásra. A magyar kortárs alkotók mellett a Visegrádi Országok egy-egy művészének alkotása is gazdagítja a tárlatot.

A megnyitó rendezvényen szeptember 22-én a kiállító művészek közül Szabó Eszter Ágnes és Syporca Whandal a közös munkájukon, a Punk Konyha Fanzin – Kalóz kiadás mentén bemutatják milyen is a gasztronómiai és kulturális kalózkodás, melyet Tóth Károly rotterdami művész zenei performansza egészít ki. A 12m2 - Jöjjünk le a falvédőről c. műtárgy közösségi hímzési akciója keretezi a rendezvényt Szabó Eszter Ágnes vezetésével.

A kiállítás a Ludwig Múzeum együttműködésével és a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával valósul meg.

Kiállító művészek: Bartha Gabó| Erdei Krisztina | Petra Feriancová | Habima Fuchs | Horváth R. Gideon | Koronczi Endre | Lakner Antal | Diana Lelonek | Schuller Judit Flóra | Szabó Eszter Ágnes & Syporca Whandal | Süveges Rita | Zilahi Anna

Kurátorok: Csizek Petra, Jan Elantkowski, Készman József, Petró Zsuzska, Popovics Viktória, Üveges Krisztina

Partnerek: Ludwig Múzeum, VILTIN Galéria, SVIT Gallery, Brüsszeli Cseh Központ, EMMI, NKA