Symfónia umenia

nemzetközi összművészeti fesztivál

Dátum:  augusztus 31. - szeptember 10.
Időpont: 22:00
Helyszín:  Főrév (Ružinov városrész)
Pozsony

Ružinov városrész második alkalommal rendezi meg a Symfónia umenia (A művészet szimfóniája) elnevezésű összművészeti fesztivált. Az idei évtől kezdődően az egymáshoz illő, nagyszabású zenei formációkat és produkciókat bemutató fesztivál nemzetközivé is válik.

Az idén szeptember 1-11. között megrendezésre kerülő Symfónia umenia a Visegrádi Alap támogatásának köszönhetően a V4-es országok művészeit is vendégül látja. Lengyelország, Magyarország és Csehország művészeti iskoláinak diákjai mesterkurzuson és különböző tematikus előadásokon vehetnek részt. A diákok bemutathatják saját kortárs művészeti alkotásaikat is. Emellett, a koncerteken V4-es országok ismert művészei lépnek színpadra. A fesztivál keretében képzőművészeti, színházművészeti alkotásokat nézhetnek meg az érdeklődők, kiállításokon és workshopokon vehetnek részt. Az ismert szlovák képzőművészek mellett idén lengyel, magyar és cseh képzőművészek is kiállítanak az Andrej Hlinka Parkban.

A fesztivál magyarországi és szlovákiai magyar művészei

Szeptember 2-án a Visegrádi országok jazz zenéje kerül a figyelem középpontjába.  Aga Zaryan (PL), Marta Kloučková (CZ), Ondrej Pivec (CZ) és Robi Botos (HU) a Gustav Brom Radio Big Band vendégeiként lépnek színpadra. 

Szeptember 7-én a Štrkovec-tó partján a Bratislava hot serenaders és vendégei lépnek fel, akik repertoárjuk legjobb darabjait adják elő. Nemcsak hegedűszólókban, hanem a koncert egyéb részeiben is bekapcsolódik a zenekar magyarországi vendége, a több hangszeren kitűnően játszó Ittzés Tamás.

Szeptember 8-án operett gála várja a közönséget. A magyarországi Dunakeszi Szimfonikus Zenekar és szólista vendégei, Becse Szabó Ilona, Klein Otokár, Jenei Gábor, Simon Boglárka, Nagy Ibolya, Boncsér Gergely lépnek színpadra, s adják elő a valaha komponált legszebb operett slágereket.

Szeptember 10-én csak erre az alkalomra nyitja meg kapuit a főrévi Csáky-kastély, hogy teret biztosítson Giuseppe Verdi magával ragadó Messa da Requiem művének, amelynek előadása a háborús konfliktusok áldozatai előtt tiszteleg. A koncerten V4-es országok művészei lépnek színpadra: Nemzeti Énekkar (HU), Štefan Kocán (SK) basszista, Horváth István (HU) tenorista, Helena Beránková (CZ) szoprán, Malgorzata Panko Edery (PL) mezzoszoprán. A szimfonikus zenekart Miloslaw Oswald (SK) karmester vezényli.

Fotó: www.symfoniaumenia.sk

Fotó: www.symfoniaumenia.sk

A fesztiválon több mint 650 fellépő művész szerepel. Többek között Štefan Kocán, Aga Zaryan, Robi Botos, Cigánski diabli, a Szlovák Rádió Szimfonikus Zenekara, a Szlovák Filharmónia Zenekara, Nemzeti Énekkar, Gustav Brom Radio Big Band és mások.

Jegyek és további információk a fesztivál honlapján
https://www.symfoniaumenia.sk/