Rendhagyó irodalomóra Juhász Annával és Dobri Dániel Egy másik Róma című kamaraoperája a Liszt Intézetben

Dátum:  május 26.
Időpont: 08:30
Helyszín:  Liszt Intézet Pozsony
Štefánikova 1.

2022. május 21. és 26. között felvidéki turnéra indul Dobri Dániel Egy másik Róma című kamaraoperája, amely a KultúRecept Produkció társulatának előadásában jött létre. A Liszt Intézet Pozsony épületében megvalósuló előadást Rendhagyó irodalomóra előzi meg Juhász Annával a XX. századi irodalom, ezen belül Nemes Nagy Ágnes, Pilinszky János, Ottlik Géza, az Újhold-kör kapcsán. A beszélgetős, olvasásnépszerűsítő óra egyben felkészít az előadás befogadására és közelebb hozza a közel kortárs, magyar nyelvű irodalmat. 

Lengyel Balázs író, az Újhold című irodalmi folyóirat egykori szerkesztője Két Róma című esszéjében vall az „örök városhoz“ fűződő kapcsolatáról. Azokról az időkről ír, amikor a Második Világháború borzalmai után - számos költő, író, zeneszerző és festőművész társával együtt - lehetőséget kaptak egy fél éves ösztöndíjra Kardos Tibor igazgatótól a Római Magyar Akadémián. Ebben az időben együtt éltek és alkottak Rómában a magyar művészeti élet nagyságai, többek között Nemes Nagy Ágnes, Lengyel Balázs, Pilinszky János, Weöres Sándor, Károlyi Amy. A témából Nemes Nagy Ágnes (többek között Rómában írt) verseit feldolgozva Dobri Dániel kamaraművet komponált, mintegy összekötő szövegként használva a Lengyel Balázs esszérészleteit. Ezáltal egy kamaraopera született prózai szövegekkel összefűzve.

A darab egy Férfi és egy Nő szerelmi történetét mutatja be a közös római utazástól (fiatalkor) kezdve a szakításon át az időskorig, halálig. A történet drámaisága abban rejlik, hogy a fél éves ösztöndíj az ötvenes évek elkeserítő körülményeinek ellenére is mindannyian a hazatérést választották a nyugat-európai élet helyett. Ahogy Lengyel Balázs írja: „Az ember a rosszat igyekszik elhárítani magától. Lényegében tehát gyanútlanok voltunk.”

Az előadást 2022 márciusában, Budapesten mutatták be, majd rögtön utána olaszországi turnéra indult, így bemutatkozhatott a Római Magyar Akadémián és a nápolyi Ars Domusban is. Olyannyira elnyerte az olasz közönség és szakma tetszését, hogy több nemzetközi fesztiválra is meghívást kapott.

Mindkét esemény az idei, kiemelt Nemes Nagy Ágnes100 centenáriumi év alkalmából valósul meg.