Nu Sound of Visegrad

Castle Sound

Dátum:  augusztus 26.
Időpont: 08:00
Helyszín:  városközpont / skanzen
Ólubló (Stará Ľubovňa)

A Nu Sound of Visegrad elnevezésű platform a visegrádi országok művészi formációinak szeretne teret biztosítani, egyben új zenei hatásoknak szeretne szabad utat engedni, a zenei élet frissítése érdekében. A szlovákiai közönség idén Ólublón találkozhat a Nu Sound of Visegrad meghívott művészeivel. A fesztivál célkitűzései közé tartozik többek között az is, hogy a környező országok minőségi klubzenéjét a régiókba is eljuttassa. Ezzel egyidőben természetesen az adott régió és környék legjelentősebb kulturális helyszíne, az Ólublói skanzen, szintén lehetőséget kap a bemutatkozásra – hazai és nemzetközi látogatók számára egyaránt.

Mivel az ólublói kulturális értékek a szlovák mellett lengyel, magyar és cseh hagyományokból is táplálkoznak, a Visegrádi országok művészeinek jelenléte még inkább indokolt. Műfaji irányultságát tekintve a Nu Sound of Visegrad a nu jazz, az elektronikus fúziók, a világzene, az indie műfajára építve kapcsolódik az avantgárd és a különböző szubkultúrák zenéjéhez. Az előadók formát, tartalmat és kortárs jellegzetességeket szem előtt tartva hoznak létre hangokat, zajokat – zenét.

A város pihenésre alkalmas területein felolvasások, beszélgetések, workshopok is megvalósulnak. A szervezők gyerekprogramokkal (dobolás, interaktív koncert) is várják a látogatókat.

 

Az Óperentzia zenekar fellépése

„Az Óperentzia 2005 decemberében alakult, nyíregyházi gyökerű, immár inkább budapesti bázisú zenekar, mely nevét a hazai népmesék elképzelt vidékétől kölcsönözte. Stílusát, zenéje összetevőit egyszerre inspirálta a hatvanas évek funkja, televíziós gyermekműsorok zenéje, a downtempo és a trip-hop monotonitása, az elektronikus tánczene lüktetése, a jazz improvizatív jellege, az evokatív filmzenés hangulatok, vagy olyan klasszikus kulcselőadók, mint Frank Zappa, a Nirvana és Bob Marley. Az együttes alapvetően elektronikus stúdióhangzása ellenére - vagy ahhoz képest -, vérbő rockzenekarként viszi színpadra repertoárját, és egy afféle egész éjszakás parti ígéretével hívja táncba közönségét.” (Forrás: https://port.hu/adatlap/zenekar/operentzia/group-65356)

A Tuatara Psylosophy lemez borítója. Fotó: https://operentzia.bandcamp.com

A Tuatara Psylosophy lemez borítója. Fotó: https://operentzia.bandcamp.com

További információk a fesztivál honlapján https://www.nusoundofvisegrad.eu/