Fesztivál a Sétatéren

Dátum:  június 9. - június 12.
Időpont: 14:30
Helyszín:  Pozsony
Hviezdoslav tér
null

június 9., csütörtök

16.30 Színházi társalgó Szabó G. Lászlóval, vendég: Borbély Alexandra színművész
A szlovákiai származású, Budapesten élő színművész, Borbély Alexandra 2012-ben végzett a Színművészeti Egyetem színész szakán, majd a Katona József Színházhoz szerződött. 2017-ben a European Film Awards legjobb színésznőnek járó díját vehette át a Testről és lélekről című filmben nyújtott alakításáért. Színházról, filmről és életéről Szabó G. László kulturális újságírónak mesél.

18.00 Csík János és a Mezzo – jazz ízű népzene
A zenekar friss, lendületes előadásában a magyar népzenével együtt szólalnak meg a szórakoztató, jó hangulatú jazz ízű dallamok, olyan zenészek tolmácsolásában, akik közül ki a népzenéhez, ki pedig a jazzhez áll közelebb. Újszerű és magával ragadó a muzsikájuk, szokatlan és mégis jólesően ismerős.
Tagok: Csík János – hegedű, ének; Kisgyőri Krisztián – bőgő; Mészáros János – brácsa, trombita, koboz; Németh Zsolt – gitár, ütőgardon; Rácz Gábor – zongora; Szabó Kocsis Zsuzsanna – ének; Vadas László – citera, tangóharmonika

20.00 Fonó Zenekar – népzene
Az 1997-ben alakult zenekar tagjai Magyarország különféle régióiból, Szlovákia és Ukrajna magyarlakta területeiről származó muzsikusok, akik a népzene előadását, oktatását és kutatását hivatásszerűen művelik. Zenéjük fő profilját a magyarság, valamint a Kárpát-medence egyéb népeinek hangszeres és vokális zenei hagyománya, illetve a hiteles tolmácsolásra törekvő feldolgozások alkotják.
Tagok: Navratil Andrea – ének; Agócs Gergely – ének, tárogató, magyar duda, fujara, pásztorfurulyák; Gombai Tamás – hegedű, hegedűkontra; Pál István "Szalonna" – hegedű; D. Tóth Sándor – brácsa, ütőgardon, dob; Tárkány-Kovács Bálint – cimbalom; Kürtösi Zsolt – bőgő, harmonika

június 10., péntek

16.00 Well Brass – rezes kvintett
A Well Brass zenekar 2018 tavaszán alakult Győrben. Repertoárjuk főképp retro slágereket tartalmaz, de játszanak filmzenéket, jazzt, popot, rockot és egészen a mai slágerekig mindent.
Tagok: Kecskeméti Nándor és Prokop Zsolt – trombita; Bokor Patrik – kürt; Vörös Szabolcs – harsona; Torma János Bálint – szouszafon; Horváth Márton – ütőhangszerek

17:30 Gájer Bálint – swing'n'pop
Gájer Bálint – vagy ahogy sokan a The Voice műsorból ismerhetik –, "a swing hercege" minden embert táncra perdít zenéjével. Olyan színpadi tapasztalatot tudhat maga mögött, ami a legnagyobb előadókkal kel versenyre. Tehetségét nemcsak rajongói éltetik, hanem a szakma azon díjazásai is, amit fiatal kora és karrierje ellenére magáénak tudhat.

20.00 ÜNNEPI KÖSZÖNTŐ

20.15 Klasszikusok a Dunánál – opera- és operettslágerek
A Dunakeszi Szimfonikus Zenekar több mint 35 éve vállal szerepet a művészeti életben. A hagyományos szimfonikus zenekari programok mellett előszeretettel szólaltatnak meg közismert és közkedvelt operarészleteket és népszerű operetteket, musical-részleteket. Az együttes a helyi ifjúsági és felnőtt hangversenysorozatok, fesztiválok mellett gyakran szerepel az ország különböző részein, de ezzel párhuzamosan külföldi kapcsolatokat is kialakított. Vendégszerepeltek szinte egész Európában, ezen kívül Mexikóban, Izraelben, Grúziában és Oroszországban.
Közreműködők: Boncsér Gergely – tenor; Jenei Gábor – tenor; Nagy Ibolya – szoprán; Pánczél Klaudia – mezzoszoprán, Zhang Yu Carolyn – koloratúrszoprán
A Dunakeszi Szimfonikus Zenekart Farkas Pál vezényli.

június 11., szombat

15.00 Irodalmi társalgó: beszÉLJ! …mert mindannyiunknak van családi története
Tóth Erzsébet Fanni és Vibók Ildi közös könyve a gyermek perspektívájából meséli el egy csehszlovákiai magyar család történetét a huszadik század legviharosabb éveiben. Ahogy a könyvben a nagymama meséje kalanddá simítja a megpróbáltatásokat, a szakember kérdéssorán végighaladva úgy szelídíthetjük meg mi is az évtizedek óta családi titokként velünk élő démonainkat.
Tóth Erzsébet Fanni pszichológus, társadalom- és traumakutatóval Récsei Noémi, a Vasárnap munkatársa, televíziós és rádiós műsorvezető beszélget.

18.00 Margaret Island – pop
A Margaret Island az egyik legsikeresebb popzenekar a hazai könnyűzenei palettán: 2016-os berobbanásukat követően hamar állandó színfoltjává váltak a budapesti és vidéki kluboknak, legnagyobb hazai fesztiváloknak és rádiós toplistáknak is. Könnyed, pozitív és elgondolkodtató üzenetekkel tűzdelt popzenét játszanak, és az akusztikus folk-poptól indulva az utóbbi időben újfajta hangzásokkal, új hangszerekkel is kísérleteznek. A számos díjjal kitüntetett csapat a siker ellenére máig az őszinte örömzenélésben hisz.
Tagok: Lábas Viki – ének; Füstös Bálint – gitár; Törőcsik Kristóf – basszusgitár; Verók Tamás – gitár; Bejan Norbert – billentyű; Kaszás Péter – dob; Sárkány Bertalan – perka

20.00 Different Aspects Of Silence – Visegrádi jazz
Hangokkal lefesteni a csendet valahol olyan, mint tűzzel ábrázolni a vizet, eltáncolni a kövek mozdulatlanságát. Most mégis erre vállalkozik Fekete-Kovács Kornél trombitaművész-zeneszerző a cseh Robert Balzar Trióval és Harcsa Veronika énekművésszel közös új produkciója során. A közös zenei gondolkodás a népszerű cseh énekes, Dan Bárta közreműködésével vált teljessé. A lírai, elegáns, intim hangvételű szerzemények szövegeit Kornél olyan szerzőktől válogatta, mint William Blake vagy a szúfi filozófus és költő, Rúmi. A produkció vendége Bartosz Pernal harsonaművész.
Közreműködők: Harcsa Veronika (HU) – ének; Dan Bárta (CZ) – ének; Fekete-Kovács Kornél (HU) – trombita, szárnykürt; Robert Balzar (SK) – nagybőgő; Vít Křišťan (CZ) – zongora; Kamil Slezák (CZ) – dob; Bartosz Pernal (PL) – harsona

június 12., vasárnap

14.00 Volt egyszer egy Pozsonyi Királyi Jogakadémia – séta a Pozsonyi Kiflivel
Száz évvel ezelőtt, 1922-ben szűnt meg az 1777 óta létező, kezdetben Nagyszombatban, majd 1784-től Pozsonyban működő rangos tanintézmény, ahol a magyarországi kulturális és közéleti elit számos kiválósága tanult és/vagy tanított. Sétánk során a jogakadémiához köthető helyeket keresünk fel, és felidézzük egyes híres tanárok, diákok érdemeit, emlékét is.
Vezető: Korpás Árpád
Találkozó a Hviezdoslav téren, a Ganümédész-szökőkútnál.

16:00 Múzsák Társulat: Keszekusza varázspálcája – öko-mese musical
A Keszekusza varázspálcája című előadás a környezetvédelemre, azon belül is a természetvédelemre fókuszál. Játékosan nevettet, tanít és szórakoztat. Felhívja a nézők figyelmét a természetvédelemre – a gyerekek számára szerethető, az erdőben élő apró élőlények karaktereinek szemszögéből.
Az előadás időtartama 60 perc.
Rendező: Tövispataki Beáta

18.00 Gaál Jazz Band – jazz
A Gaál Jazz Band 2018-ban alakult. Azóta számtalan kis- és nagyszabású fesztiválon mutatták be repertoárjukat Magyarország szinte minden területén. A zenekar tagjai egyenként, külön-külön is képzett, elismert zenészek.
Tagok: Szántó Klaudia – ének; Fekecs Ákos – dob, ütőhangszerek; Gaál Szabolcs – zongora, billentyűs hangszerek; Gaál Szilárd – nagybőgő, basszusgitár

20.00 Kerekes Band – világzene, ethno funk
A kétszeres Fonogram-díjas Kerekes Band útja a fülledt hangulatú moldvai, gyimesi táncházaktól a világzenei nagyszínpadokig több mint 20 évet ölel fel. Ez alatt a több mint két évtized alatt hozták létre azt a hangzást, az ethno funk-ot, amely összetéveszthetetlen a hazai és nemzetközi világzenei színtéren. A moldvai zene pulzálását idéző tempó riff központú furulya- és koboztémákkal egészül ki.
Tagok: Fehér Zsombor – furulya, ének; Námor Csaba – koboz; Csarnó Ákos – brácsa, vocal; Sohajda Péter – basszusgitár, vocal; Fehér Viktor – dob, vocal

június 9–12. 10.00–18.00
A Magyar Turisztikai Ügynökség kínálata

június 9. 12.00–22.00
június 10–12. 10.00–22.00
Gasztronómiai fesztivál és kézműves vásár