Fesztivál a Sétatéren

Dátum:  június 17. - június 20.
Időpont: 08:00
Helyszín:  Hviezdoslav tér
null

június 17., csütörtök

10.00 Táncház Berecz Istvánnal és a Bajkó Zenekarral

16.00 Berecz István és a Bajkó Zenekar – koncert
Berecz István a táncházmozgalom második generációjának egyik leghitelesebb, legelevenebb figurája. A Fonó művészeti vezetője, szabadfoglalkozású táncos, koreográfus. Kíséri a Bajkó Zenekar, amely 2013 tavaszán alakult Budapesten lelkes, muzsikát kedvelő, vidéki fiatalokból. Autentikus dallamokat szólaltatnak meg, merítve a Kárpát-medence számos szegletéből. 2019-ben az együttest beválogatták a Hagyományok Háza nemzetközi zenei portfóliójába, mellyel a magyar népi kultúra egyik hivatalos nagykövetévé vált.
Tagok: Kálmán Bence, Horváth Balázs, Weingart Csaba, Varga Balázs
Vendégeik: Sőregi Anna, Gólya Márton, Enyedi Tamás, Deáky Márton

18.00 Kaláka együttes: "Csak az egészség meglegyen" – koncert
„A Kaláka együttes elegáns, más muzsikusokkal össze nem téveszthető zenei tálcán nyújtja a verset a hallgatóknak. Nem ráerőszakolják a maguk szerzeményeit, hanem kimuzsikálják a Gutenberg óta könyvekbe száműzött, »szív-némaságra« született s ítélt versekből a maguk olvasata szerinti »eredeti dallamot«.” (Kányádi Sándor)
A Kaláka együttes 1969-ben alakult Budapesten. Muzsikájuk sokszínű, és a versekből következően sokstílusú. Az egyéni hangzást a négy énekhang, a klasszikus és népi hangszerek együttes játéka adja.
Az együttes tagjai: Becze Gábor, Gryllus Dániel, Gryllus Vilmos, Radványi Balázs
Közreműködik: Garajszki Margit író, műfordító

20.00 The Butchers
A tíz éve alapított, somorjai, stoner-rock zenét játszó The Butchers zenekar jelentős szlovákiai fesztiválok fellépője (Livin blues, Topfest), de több ízben szerepeltek külföldi fesztiválokon is, Magyarországon, Csehországban, Szlovéniában, valamint Lengyelországban, a Suwalki Blues Fesztiválon. Az együttesről említést tettek már Finnországban, Amerikában és Kanadában is.
A koncert felvezetőjeként a zenekar gitáros-énekese, Hushegyi „Johnny” János legújabb szóló projektjéből nyújt ízelítőt, melyben saját dalai mellett egyedi feldolgozású blues szerzemények is elhangzanak.

június 18., péntek

17.30 Hot Jazz Band
A Kossuth-díjas Hot Jazz Band muzsikája a húszas-harmincas évek forró jazzéráját idézi, s kellő humorérzékkel és könnyedséggel eleveníti fel a szvingkorszak aranykorát, de repertoárjukon megtalálhatók a háború előtti magyar filmek népszerű slágerei is. A zenekar számos hazai és nemzetközi verseny győztese, fesztiválok közkedvelt szereplője.
Közreműködnek a visegrádi országok kiváló szólistái: Janka Dekánková és Ladislav Fančovič (SK), Jan Veverka (CZ), valamint Jarek Kaczmarczyk (PL)

20.00 ÜNNEPI KÖSZÖNTŐ

20.15 Rajkó Zenekar
A „Magyar kultúra nagykövete” címmel kitüntetett együttes az elmúlt 65 évben a világ 116 országában közel tízezer előadást tartott, több tízmillió hallgatót kápráztatva el csodálatos zenéjével. Hangszerelése, hangzás- és érzelemvilága semmilyen más zenekarral össze nem téveszthető. Repertoárjában a hagyományos cigányzene és népzene mellett a klasszikus zeneirodalom és operett legsikeresebb művei is szerepelnek.
A zenekar vezető prímása Fehér Gyula, prímások Suki István és Rózsa Zoltán.

június 19., szombat

15.30 Garagulya – gólyalábas bemutató gyerekeknek
A társulat neve a gólyaláb népies elnevezéséből született. A régi vásári komédiások boszorkányos ügyessége, a vándorszínészek és muzsikusok páratlan hangulata jellemzi műsorait. A fesztiválokon, vásárokon és egyéb más rendezvényeken minden alkalommal sikerül megnevettetniük és jó kedvre deríteniük a publikumot. Keresik azon „talaj menti” bámészkodókat, akik segítségével megvalósíthatják világszámaikat.

18.00 Palya Bea és Zenekara
Palya Bea a magyar zenei színtér egyik meghatározó alakja. Zenei anyanyelve a magyar népzene, de művészetére nagy hatással volt a cigány, a bolgár, a szefárd, az indiai és az afrikai zene mellett kortárs dalírók munkássága is. Különböző ősi népek zenéi inspirálják, mégis leginkább saját szerzeményeit énekli. Női dalszerzőként emberi témákról ír dalokat. Szövegei szókimondóak, sokszor fájóan őszinték, ugyanakkor felemelőek és a humort sem nélkülözik.
A zenekar tagjai: Palya Bea, Czirják Tamás, Lisztes Jenő, Orbán György, Szokolay Dongó Balázs

20.15 Magyar Operettgála
Kiváló művészek előadásában hallhatjuk a magyar operettirodalom halhatatlan melódiáit.
Az esten Kálmán Imre, Lehár Ferenc, és Huszka Jenő legkedveltebb dallamai hangzanak fel, az ismert nagy slágerek: Vágyom egy nő után, Szép város Kolozsvár, Hej, cigány!…
Közreműködnek: Lukács Anita és Vadász Zsolt (HU), Ágh Lívia (CZ), Klein Otokár (SK), Elżbieta Cabała (PL), valamint Ballán Viktória és Wurczer Péter (SK). A Pozsonyi Metropolita Zenekart (SK) Gyükér László (HU) karmester vezényli.

június 20., vasárnap

16.00–19.00 Lilienn & Kónyai Tibor Duó
Egy kivételes énekesnő és egy virtuóz zongorista: Lilienn és Kónyai Tibor. Duójuk a lélek derűjét viszi színpadra. Zenei repertoárjuk rendkívül színes. Felemelő és örömébresztő előadásukban jazzstandardok, különböző jazzesített műfajok és energikus latin dallamok szólalnak meg, a múlt század 20-as éveitől napjaink dalainak fűszerezett hangulatú feldolgozásáig.

július 17–19. 10.00–18.00
A Magyar Turisztikai Ügynökség kínálata

június 17. 12.00–22.00
június 18–20. 10.00–22.00
Gasztronómiai fesztivál és kézműves vásár