Csokonai Vitéz Mihály - Borbély Szilárd évfordulós illusztrációs kiállítás

Dátum:  október 25. - november 19.
Időpont: 10:00
Helyszín:  SzNM - A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma
Žižkova 18

A Budapesti Illusztrációs Fesztivál 2019-ben azzal a céllal jött létre, hogy reprezentálja és megújítsa a hazai illusztrációs művészeteket. A „Billufeszt” szervezői a pályázatot és a hozzá kapcsolódó rendezvényeket azért hívták életre, hogy kétévente teret adjanak a hazai illusztrációs művészet legjobbjainak. Elsősorban klasszikus értelemben vett illusztrációk alkotják a tárlat gerincét, azaz olyan művek, amelyek konkrét szöveges tartalomhoz kapcsolódnak. A szervezők sem a technikát, sem a méretet nem kötötték meg, mivel a nyilvános tárlaton a közönség már digitális nyomatok formájában, kinagyítva látja az alkotásokat. Idén Debrecen városa önálló pályázatot írt ki, két olyan alkotó műveinek illusztrációra, akik szoros szálakkal kötődnek a városhoz. Csokonai Vitéz Mihály (1773-1805) 250. születésnapja és Borbély Szilárd (1963-2014) 60. születésnapja adott alkalmat arra, hogy a képalkotók a kortárs vizualitás nyelvén gondlák újra e két, eltérő történeti érában, különböző műfajokban működő alkotó írásait. A beérkezett pályaművek közül legjobbnak ítélt alkotók munkája azt bizonyítja, hogy Csokonai és Borbély munkásságának közös pontja, hogy írásaik a jelen befogadóját is képesek megérinteni.

A kiállítás kurátorai: Révész Emese és Herbszt László.

A SzNM – A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumában egy egyedi válogatás látható ebből a pályázati anyagból. A pozsonyi kiállítás fő szervezője és támogatója a Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ Pozsony.

Kiállító művészek: András Tamara, Bechtel Helga, Budai Lotte, Fehér Luca Kata, Gyimesi Judit, Heinrich Annamária, Kleman Ágnes, Kovács Veronika, Mester Éva Hajnalka, Molnár Krisztina, Péntek Tímea, Schnell Fruzsina, Szabó Imola Julianna, Szakonyi Fanni, Szántói Krisztián, Szép Katalin, Tamus István, Török Judit, Wolcsánszky Krisztián

A kiállításmegnyitó időpontja és helyszíne: 2023. október 25. (szerda) 12 óra, SzNM - A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma (Žižkova18.)
A kiállı́tás 2023. november 19-ig látogatható.