A Visegrádi Csoport természeti kincsei

Magyarország – Szlovákia - Csehország - Lengyelország

Dátum:  április 1. - április 29.
Helyszín:  Zichy palota, Pozsony
(Ventúrska 265)

Magyarország – Szlovákia - Csehország - Lengyelország

A Visegrádi Csoport (V4) egy 30-éves regionális szövetség Közép-Európában, valamint egy gazdag kulturális örökséggel és látványos természeti kincsekkel rendelkező földrajzi térség. A Visegrádi Csoport 2021/2022-es magyar elnöksége a „Recharging Europe” mottóval a térség világjárvány utáni gazdasági újraindulásának támogatását tűzte ki célul. A kiállítás ennek szellemében világít rá a Visegrádi térség természetének szépségeire, amelyeket igyekszünk megőrizni a jövő generáció számára. A képek kiválasztásában és biztosításában, a Magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium kérésére, a Visegrádi országok legnagyobb természetfotós egyesületei vettek részt.

A Föld napja alkalmából, 2022. április 25-én hétfőn, 16 órakor a Liszt Intézet Pozsony finisszázzsal készül a kedves vendégek számára. A finisszázs keretében ökológiai előadásban is részt vehetnek az érdeklődők.

Jan Kopecký - Iszapfürdő

Jan Kopecký - Iszapfürdő

A természetfotózás csodálatos élmény. A természet legszebb pillanatainak megörökítéséhez a fotósoknak ismerniük kell az állatok, növények vagy tájak minden jellemzőjét, viselkedését és a fényviszonyok változását. Szinte eggyé kell válniuk a környezettel, mert csak akkor tudnak jó képeket készíteni anélkül, hogy zavarnák a természetet. Sokuk számára a fénykép elkészítése csak másodlagos, a lényeg, hogy a természet részeként a szabadban legyenek, és megtapasztalják azokat a csodálatos érzéseket, amelyeket csak egy természetbarangoló tapasztalhat. A négy természetfotós egyesület tagjai közül sokan természetfotósként váltak világhírűvé.

A kiállítás 2022. április 29-ig tekinthető meg. 

A naturArt – Magyar Természetfotósok Szövetsége (Magyarország) világhírű természetfotósai közé Máté Bence, Daróczi Csaba, Potyó Imre, Kerekes István, Haarberg Orsolya és Radisics Milan tartoznak. A ZSF – Szlovák Természetfotósok Egyesülete (Szlovákia) leghíresebb tagjai Miroslav Zumrík, Peter Fodor, Jakub Mrocek, Dominik Kalata, Stanislav Harvančík és Ivan Godál. A KFP – Természetfotósok Klubja (Csehország) legismertebb tagjai Sláva Štochl, Jan Rys, Eduard Studnička, Ján Dubeň, Miroslav Kratochvíl, Miro Zumrík, Rostislav Stach, Antonín Říha és Jaromír Zumr. A ZPFP – Lengyel Természetfotósok Egyesülete (Lengyelország) neves tagjai pedig Artur Tabor, Katarzyna Gubrynowicz, Joanna Antosik-Żołądek, Mateusz Piesiak, Adam Ławnik, Janusz Wojcieszak, Karol Woźniakowski, Wiesław Lipiec, Agnieszka i Włodek Bilińscy, Cezary Korkosz és Grzegorz Lewandowski.