Az intézetről

A Collegium Hungaricum Berlin. Fotó: Bujnovszky Tamás, 2017

A Collegium Hungaricum Berlin. Fotó: Bujnovszky Tamás, 2017

A Collegium Hungaricum Berlin (CHB) a magyar kultúra és tudomány legfontosabb németországi közvetítője. A CHB a külföldi magyar kulturális intézetek hálózatának része, az európai kulturális intézeteket tömörítő EUNIC Berlin klaszterének alapító tagja.

A Collegium Hungaricum 1924-ben a klebelsbergi kultúrpolitika jegyében kezdte meg működését a magyar tudományos utánpótlás-nevelés, fiatal kutatók támogatása és a magyar-német akadémiai kapcsolatok erősítése céljából. Alapító igazgatója az irodalomtörténész, tudományszervező és kultúrdiplomata Gragger Róbert (1887–1926) volt.

A második világháborút, majd Berlin kettéosztását követően a berlini magyar nagykövetségen folyt a kulturális munka, 1973-ban pedig megnyílt a Magyar Kultúra Háza a Karl-Liebknecht-Straßén, amely – az NDK hivatalos kultúrpolitikájához képest szabadabb programjainak köszönhetően – hamarosan a kelet-berlini kulturális élet egyik meghatározó szereplőjévé, a másképp gondolkozó művész- és értelmiségi réteg fontos találkozóhelyévé vált.

A Collegium Hungaricum egykori épülete. Fotó: CHB Archívum

A Collegium Hungaricum egykori épülete. Fotó: CHB Archívum

A határnyitás után előbb Magyar Ház, majd Collegium Hungaricum Berlin néven működő intézet 2007-ben költözött vissza eredeti helyére, a múzeumsziget és a Humboldt Egyetem tőszomszédságába. A Peter P. Schweger tervezte modern, neo-bauhaus stílusú új épülete a magyar-német kulturális együttműködés hosszú múltra visszanyúló hagyományát idézi meg.

A CHB ma kulturális, művészeti és tudományos központ, programjai magyar, német és nemzetközi alkotókkal, helyi intézmények együttműködésében valósulnak meg. Tevékenységének fókuszában a műfaji határokon átívelő programok állnak, különös tekintettel a kortárs filmművészet, irodalom, képzőművészet, zene és performatív művészetek alkotásaira. A 2024-ben alapításának 100. évfordulóját ünneplő intézmény rendszeresen szervez tudományos rendezvényeket, saját könyvtárral rendelkezik és magyar nyelvtanfolyamokat is kínál.

A Magyar Kultúra Háza Kelet-Berlinben. Fotó: CHB Archívum, Zsebényi József hagyatéka

A Magyar Kultúra Háza Kelet-Berlinben. Fotó: CHB Archívum, Zsebényi József hagyatéka

Áttekintés

1924 – a berlini Collegium Hungaricum alapítása (Marienstraße)
1926 – költözés a Herz-palotába (Dorotheenstraße), tudományos profillal működik 1945-ig
1973 – megnyílik Kelet-Berlinben a Magyar Kultúra Háza (Karl-Liebknecht-Straße)
2000 – az intézet felveszi a Collegium Hungaricum Berlin nevet
2007 – a CHB új épületének átadása a régi telken (Dorotheenstraße)

A CHB épülete éjszaka. Fotó: Antal Barbara

A CHB épülete éjszaka. Fotó: Antal Barbara