Szabó T. Anna: Szabadulógyakorlat.

Ez a szerelem és a halál könyve: Szabó T. Anna harmadik novelláskötetében testről és lélekről, sóvárgásról és rajongásról, örömről és hiányról beszél, az emberben lakó gyönyörű és iszonyú erőkről, arról, hogyan engedjük el vagy zabolázzuk meg a vágyainkat. A legjobban az érdekli, hogyan működik jól megkomponált életünk mélyén az ösztönvilág, hogy civilizálható-e a szenvedély, és lehet-e, érdemes-e másképpen szeretni, mint életre-halálra. A kötetben a vad felfokozottság és a túlvilági szenvedély hangjai vegyülnek a józan hétköznapok közeledési kísérleteinek szólamába, váltja egymást múlt és jelen, valóságos és képtelen.

A történetek hullámzása, intenzitása és lecsendesedő pillanatai úgy hatnak ránk, mintha zenét hallgatnánk. A Szabadulógyakorlat olyan titkokat tár fel az identitásról és a kapcsolatokról, amelyeket - bár talán még nem vettük észre - minden ember ismer.

Kritikák:

Kattanások (Juhász Tamás, revizor)
Szabó T. Anna hősei megtörik a nők évszázados hallgatását (Forgách Kinga, Könyves Magazin)
Felszabaduló (Benczi Boglárka, Élet és Irodalom)

Szabó T. Anna 1972-ben született Kolozsváron. Író, költő, műfordító. További művei: Elhagy (2006), Holló Lali (2011), Szabadulógyakorlat (2020).