Tárlatvezetés | Építs nekem hajlékot!

Magyar zsinagógák és közösségeik

Dátum:  szeptember 7.
Időpont: 16:30
Helyszín:  Collegium Hungaricum Berlin
Dorotheenstraße 12, 10117 Berlin

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) és a Magyar Építészeti Múzeum és Dokumentációs Központ (MÉM MDK) együttműködésében létrejött, magyar zsinagógaépítészetet bemutató kiállítás közel egy évezred alkotásaiból válogatva mutatja be a műfaj sajátosságait, az építtető közösségeket és történetüket a Collegium Hungaricum Berlinben. Tárlatvezetés Deákné Oszkó Ágnes kurátorral (Magyar Építészeti Múzeum).

null

A zsinagógák az elmúlt kétezer év egyik legfontosabb közösségmegtartó és identitást erősítő helyei: az imádkozás, tanulás, egyéni, családi és egyéb közösségi események színterei. A zsinagóga építészetileg megfelel a közösség rituális igényeinek, valamint kapcsolatot teremt a közösséget befogadó többségi társadalom kulturális és építészeti szokásaival.

A magyar zsinagógaépítészet a 18–19. században élte virágkorát. Kupolás és tornyos zsinagógák épültek, alkalmazták a kor technológiai vívmányait: öntött, majd szegecselt vasat; gipsz- és Rabitz-szerkezeteket; gázvilágítást, azt követően pedig elektromos áramot. A keresztény templomépítészetben alkalmazott cégek is megjelentek egy-egy beruházáskor: Zsolnay tetőcserép és pirogránit, Angster orgona, Róth Miksa és Manó üvegfestményei.

Az 1920-as trianoni szerződéssel számos zsinagóga Magyarország határain kívülre került. A második világháború után az ország területén számos zsinagóga és zsidó közösség szűnt meg vagy néptelenedett el. Jobb esetben kulturális intézményt, hangversenytermet vagy könyvtárat telepítettek a korábban zsinagógaként funkcionáló terekbe; de volt, amelyikből bútoráruház, televízióstúdió vagy raktár lett. Az elmúlt időszakban kormányzati támogatással számos zsinagóga újult meg.

A kiállítás a Magyar Művészeti Akadémia (MMA), és a Magyar Építészeti Múzeum  és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ, Budapest (MÉM MDK) együttműködésében jött létre.

Kurátor: OSZKÓ Ágnes Ivett , PhD
Projektmenedzser: KOMLÓSSY Ágnes
Grafikai tervezés: KAKUK Barbara, VÁRVIZI Veronika
Fotók: BÉLAVÁRI Krisztina, F. TÓTH Gábor, GAYLHOFFER-KOVÁCS Gábor, HACK Róbert ,NAGY Krisztina, NYIRKOS Zsófia, ORBÁN Gellért, OSZKÓ Ágnes Ivett, SZENTKIRÁLYI Ákos, TÍMÁR Zsolt, WACHSLER Éva, ZUH Deodáth
Szakmai lektor: RITOÓK Pál
Szöveggondozás: FENESI Lívia, MAROSI-NAGY Edit
Angol fordítás: BOROS Botond Attila
Német fordítás: SPISCHÁK Dávid
Látványterv: BÓDINÉ KERSNER Katalin
Nyomdai kivitelezés: MMA

Magyar Művészeti Akadémia (MMA)