RUBENsremBRANDT

Festészet és animáció: Milorad Krstić munkái

Dátum:  június 19. - augusztus 19.
Időpont: 10:00
Helyszín:  Collegium Hungaricum Berlin
Dorotheenstr. 12, 10117 Berlin

„Milorad Krstić szabadon szörföl a művészeti referenciák között. Úgy sorakoztat fel jelentős művészeket és műalkotásokat, varrja át őket filmes, festészeti és építészeti utalásokkal, hogy elmosódnak a műfaji határok. Az eredmény egy univerzális művészi önarckép, egy eddig ismeretlen portrétípus, amely leginkább a művészeti manifesztumokkal rokonítható.” – jellemzi Kurdy Fehér János a festő és multimédiaművész munkáját.

Új, nehezen besorolható műfajú festményeivel Krstić az hommage különleges formáját teremti meg. A képeken sokrétű történetek sejlenek fel, amelyek hosszan kísérik, és többszöri megtekintésre invitálják a nézőt.

Festményeihez hasonlóan Krstić filmjeiben is tetten érhető a kevert technikák, rejtett utalásrendszerek, különböző motívumváltozatok használata. „My Baby Left Me” című animációs rövidfilmjét az 1995-ös Berlinálén Ezüst Medve-díjjal jutalmazták, az Annecy Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon pedig elnyerte a legjobb első filmnek járó díjat. Egészestés animációs filmje, a „Ruben Brandt, a gyűjtő” a 2018-as locarnói premier után számos nemzetközi fesztiválon szerepelt, és rangos elismerésekben részesült.

A Collegium Hungaricum Berlin kiállításán a nagy formátumú festmények és a berlini képeslapsorozat mellett a sokoldalú művész néhány filmes munkája is látható.
A tárlat június 19. és augusztus 19. között munkanapokon 12-től 17 óráig, illetve előzetes bejelentkezés alapján látogatható.

Kurátor: Forgách Anna
Köszönet: Angéla Roczkov, Hermina Roczkov, Roczkov Radmila.
Médiapartner: EXBERLINER

null