Mosse előadássorozat | Enyedi Ildikó a Humboldt Egyetemen

Dátum:  február 10.
Időpont: 18:15

Enyedi Ildikó: "Dramaturgia, a titkos fegyver"

- Lothar Müller részvételével

A Mosse előadássorozat legutolsó kiadása a “jelen(lét)” fogalmát járja körül a társadalom performatív aktusain és helyszínein keresztül.
Az olyan kimondottan performatív helyszíneken túl, mint a parlament, a bírósági tárgyaló terem, vagy a színház, azok a kevésbé nyilvános színterek, tranzitzónák és digitális kommunikációs csatornák is reflektorfénybe kerülnek, amelyek a jelenlét egészen új formáit teszik lehetővé. Míg a színházak többsége azon fáradozik, hogy a jelenkor problémáit színpadi körülmények között dolgozza fel, az “utca” egyre inkább politikai színtérré látszik változni, ahol a performansz, és az önmegmutatkozás a közösségi média platformokkal mosódik össze.
A Mosse Lecture 2021/2022-es évada a kortárs önkifejezést veszi górcső alá a performatív terek és a színházi gyakorlatok révén.

Fotó: Valuska Gábor

Fotó: Valuska Gábor

Enyedi Ildikó magyar filmrendező a Balázs Béla Stúdióban kezdte pályafutását, első egész estés filmje, “Az én 20. századom” 1989-ben megkapta a Cannes-i Filmfesztivál legjobb elsőfilmnek járó díját. Több mint három évtizeden át tanított a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. “Testről és lélekről” című filmjét Oscar-Díjra jelölték, 2017-ben pedig elnyerte a Berlinale Arany Medve Díját.