Mészöly 100. Retrospektív Nádas Péterrel

Dátum:  szeptember 14.
Időpont: 17:30
Helyszín:  Collegium Hungaricum Berlin
Dorotheenstr. 12, 10117 Berlin
Mészöly Miklós 1987-ben Berlinben. Fotó: Marianne Fleitmann

Mészöly Miklós 1987-ben Berlinben. Fotó: Marianne Fleitmann

Mészöly Miklós (1921–2001) méltán tekinthető a kortárs magyar irodalom és a hetvenes években indult, Németországban is jól ismert magyar írónemzedék - Nádas Péter, Esterházy Péter, Krasznahorkai László – szellemi tanítóatyjának. Születésének 100. évfordulója alkalmából az osztrák Edition Thanhäuser kiadó »Spurensicherung« címmel a szerző német nyelven eddig még nem publikált prózáiból jelentet meg válogatáskötetet. Mészöly Miklósról egykori tanítványa és jó barátja, Nádas Péter beszélget Gregor Dotzauer irodalomkritikussal.

A Collegium Hungaricum Berlin és a DAAD művészprogramjának közös rendezvénye a 21. ilb alkalmából.

A belépés ingyenes. Regisztráció a várólistára a jobb oldali menüpont alatt, vagy a buero@hungaricum.de címen.
A rendezvényt ezen a linken élőben online is közvetítjük.

Mészöly Miklós (1921 – 2001) a kortárs magyar irodalom egyik legjelentősebb megújítója. Német nyelvterületen elsősorban »Film« (»Rückblenden«) című regényével vált ismertté, amelyben a filmforgatókönyv módszereit alkalmazza egy irodalmi mű elbeszéléstechnikájaként. 

Nádas Péter (*1942) író, fotográfus. Nemzetközi ismertséget az Emlékiratok könyve« (»Buch der Erinnerung«) és a »Párhuzamos történetek« (»Parallelgeschichten«) című köteteivel ért el, melyekért számos irodalmi díjjal is elismerték. Nádas novellákat, esszéket, színdarabokat és fotóalbumokat is publikált, valamint fotókiállításokat is rendezett. Legutóbb »Leni sír« című esszékötete jelent meg.