MEGNYITÓ | Magyar utazók Berlinben

Fotókiállítás

Dátum:  február 15.
Időpont: 18:00
Helyszín:  Collegium Hungaricum Berlin
Dorotheenstraße 12, 10117 Berlin

Különleges képválogatást mutat be az EMOP Berlin 2023 – Európai Fotóhónap keretében a Collegium Hungaricum Berlin a Fortepan közösségi fotóarchívuma és saját archívuma felhasználásával. A kiállítás az 1970-es évek berlini városi életét mutatja be magyar turisták amatőrfelvételei alapján és a Magyar Kultúra Háza hivatásos fotósainak szemszögéből. A fókuszban az 1973-as év áll. 

Fortepan / Barna Imre, 1976

Fortepan / Barna Imre, 1976

1973. január 25-én nyílt meg a Magyar Kultúra Háza a Karl-Liebknecht-Straßén, amely rövid időn belül a kelet-berlini kulturális élet egyik fontos szereplőjévé vált. Az intézet saját archívumából származó eseményfotók tanúskodnak az intézet akkori élénk mindennapi életéről.

Ugyancsak 1973-ban, július 28. és augusztus 5. között került megrendezésre Kelet-Berlinben a Világifjúsági Találkozó. A "kelet Woodstockjaként" is emlegetett fesztivál eseményeinek egy része a Magyar Kultúra Háza közvetlen szomszédságában zajlottak. Az Ifjúsági Világszövetség 1947 óta szervez nemzetközi ifjúsági találkozókat, hogy "világszerte elősegítse a kapcsolatépítést és egymás kölcsönös megértését a fiatalok között". A hidegháború idején a nemzetközi politika ezekre a találkozókra is erőteljesen rányomta bélyegét. A magyar utazók fotóin ebből mi sem látszik: a képek életörömöt és határtalan szabadságérzetet sugároznak.

A város nyugati részébe átlátogató fiatalok színes, izgalmas, újdonságokkal teli világgal találkoztak. A kiállításon bemutatott fényképek egyfajta vizuális naplóként adják vissza a magyar turisták nyugat-berlini élményeit. Merre jártak? Mi keltette fel érdeklődésüket? Milyen pillanatokat fényképeztek le? A fotók hétköznapi jelenteket: siető járókelőket, flower power-mintás buszokat, nyüzsgő bolhapiacokat, sztriptízbár-reklámokat örökítettek meg.

Fortepan / Mezey András

Fortepan / Mezey András

A fortepan.hu oldal mintegy 175 000 fotót tartalmaz az 1900 és 1990 közötti időszakból. A képek bepillantást engednek a múlt század Magyarországának sokszínű hétköznapjaiba és a külföldön megfordult magyarok élményeibe is. A képek időrendben és tematikusan is kereshetők, nagy felbontásban letölthetők és a forrás megjelölésével ingyenesen közzétehetők. Az archívumban jelenleg 3 400 Németországban készült fotó található. A Fortepan elnevezés arra a Németországban kevésbé ismert 35 mm-es filmre utal, amelyet a magyar amatőr fotósok az 1960-as évektől használtak. Megfelelője Nyugat-Németországban az AGFA, Kelet-Németországban az ORWO volt.

Együttműködő partner: Fortepan

Támogató: Nemzeti Kulturális Alap (NKA)

A kiállítás az EMOP Berlin - European Month of Photography keretében valósul meg.