Magyar tudományos élet Berlinben (1916 – 1933)

Dátum:  december 13.
Időpont: 18:00
Helyszín:  Collegium Hungaricum Berlin
Dorotheenstraße 12, 10117 Berlin
A Collegium Hungaricum Berlin eredeti épülete 1924-ben a Dorotheenstraße-n

A Collegium Hungaricum Berlin eredeti épülete 1924-ben a Dorotheenstraße-n

Ujváry Gábor történész előadása, majd beszélgetés Nagy Mártával

A 20. század elején a magyar tudomány virágkorát élte Berlinben: 1916-ban a Frigyes Vilmos Egyetemen (Friedrich-Wilhelms-Universität, a mai Humbolt Egyetem) megalakult a Magyar Intézet, a világon elsőként a magyar országhatárokon kívül. Az intézet hamarosan finnugorisztikai és turkológiai tanszékkel, valamint egy 10 000 kötetes magyar könyvtárral bővült. 1924-ben megalapították a Collegium Hungaricumot, mely egyfajta felsőoktatási szakkollégiumként szolgált egyetemi hallgatók, fiatal tudósok és kutatók számára.

Milyen kezdeményezésekből jöttek létre ezek az intézmények? Milyen szerepet játszott ebben Robert Gragger, Kuno Klebelsberg, Carl Heinrich Becker és Friedrich Schmidt-Ott? Hogyan működtek akkoriban a tudományos cserekapcsolatok, hogyan éltek, tanultak, és kutattak Berlinben? Az est folyamán a magyar-német tudománytörténet egy izgalmas, de kevéssé ismert korszakát fedezzük fel.

Dr. Ujváry Gábor a budapesti VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár vezetője, többek között a két világháború közötti Magyarország történetét és Magyarország 20. századi kultúrpolitikáját kutatja, különös tekintettel a magyar-osztrák és a magyar-német kulturális kapcsolatokra.