Magyar Modern cimbalmon és hegedűn

Solymosi Vince és Solymosi Máté koncertje

Dátum:  január 25.
Időpont: 18:00
Helyszín:  Berlinische Galerie
Treppenhalle, Alte Jakobstr. 124 – 128, 10969 Berlin
Solymosi Vince és Solymosi Máté | Fotó: Seres Csilla

Solymosi Vince és Solymosi Máté | Fotó: Seres Csilla

Bartók 1903 és 1930 között többször is járt Berlinben. Koncerteket adott, szakmai kapcsolatokra tett szert, mi több: élete első és egyben utolsó karmesteri fellépésére is a birodalmi fővárosban került sor.

A „Magyar Modern” kiállítást kísérő koncert a neves magyar zeneszerző modern gondolkodásmódját emeli középpontjába, hiszen az elsők közé tartozott, aki népdalokat dolgozott fel. Kodály Zoltánnal karöltve fontos célkitűzése volt, hogy felkutassa, megőrizze és a klasszikus kompozíciókba is beemelje a magyar zene ősforrásaként definiált autentikus népzenét.

Solymosi Vince és Solymosi Máté egyaránt klasszikus képzésben részesült, de elmélyedtek a népzene és a jazz világában is, így mindketten szívesen kísérleteznek a különböző műfajok összekapcsolásával. Duókoncertjük műsorán népzenei feldolgozások, illetve Bartók népi anyagok felhasználásával készült művei szerepelnek.

A koncert a Collegium Hungaricum Berlin a Berlinische Galerie-val és a Budapest Music Centerrel együttműködésben valósul meg.

Solymosi Vince cimbalomtanulmányait 5 éves korában kezdte, középfokú tanulmányait Lukács Miklós vezetésével végezte. A BMC 2019-es nemzetközi cimbalomversenyén a Collegium Hungaricum Berlin különdíját kapta.

Solymosi Máté a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen diplomázott. 2019-ben megnyerte a legjobb népdalért járó díjat az első Roby Lakatos Nemzetközi Improvizációs Hegedűversenyen. A világzenét, cimbalom folklórt és rock and rollt ötvöző Cimbaliband tagja.

Műsor:

Bartók Béla: Colinda – feldolgozás
Bartók Béla: Román népi táncok – feldolgozás
Csingeri (Csávási cigány folklór feldolgozás)
Mahala (Csávási cigány folklór feldolgozás)
Hallgató (20. század eleji kávéházi cigányzenei feldolgozás)
Turceasca (Román folklór feldolgozás)
Négyes (Mezőségi népzenei feldolgozás)
Legényes (Kalotaszegi népzenei feldolgozás)

Műsoridő: ~ 45 perc

Belépés: a kiállításra szóló jeggyel

Partnerek: Berlinische Galerie, Budapest Music Center