Magyar Költészet Napja

Dátum:  április 10. - április 11.
Helyszín:  Collegium Hungaricum Berlin
Dorotheenstraße 12, 10117 Berlin
Magyar Költészet Napja

Magyar Költészet Napja

Magyar Költészet Napja

Április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük a Magyar Költészet Napját. A CHB idén open air és digitális programokkal készül e jeles napra:

#Versek elvitelre
A #posztoljverset szellemében hétvégén magyar költők németre fordított verssorai borítják be a CHB épületének utcafrontját: a post-it cetliken található, klasszikus és kortárs versekből származó idézeteket nemcsak olvashatják, de akár magukkal is vihetik a látogatók.

#Hallgassunk verseket!
E jeles napon Nemes Nagy Ágnesről, a 20. század magyar költészetének egyik legjelentősebb alakjáról emlékezünk meg, aki 2022 januárjában ünnepelte volna születésének századik évfordulóját. Franz Fühmann német író, aki számos versét lefordította, „a magyar költészet királynőjének” nevezte Nemes Nagy Ágnest.

A Roughbook kiadó gondozásában megjelent „Mein Hirn: Ein See” c. verseskötet Kalász Orsolya és Christian Filips által újrafordított versekkel ünnepli Nemes Nagy századik születésnapját. Ez egy olyan mű, melynek hatására más szemmel nézünk a világra, melyben a természet képei – kifejezetten a növényvilág motívumai – összekapcsolódnak az emberi test formáival, mint például a kéz, vagy az elme. Ez a kötet egy csodálatos felfedezőút egy határokon átívelő világba, amely arra késztet, hogy másként tekintsünk a természetre.

A következő kedvcsináló videóban az eredeti, magyar szavalat után közvetlenül hallható Kalász Orsolya és Christian Filips műfordítása: