Lukács Miklós és az O/Modernt New Generation Orchestra a Konzerthausban

Dátum:  augusztus 13.
Időpont: 18:00
Helyszín:  Konzerthaus Berlin
Gendarmenmarkt, 10117 Berlin
Forrás: Young Euro Classic

Forrás: Young Euro Classic

Lukács Miklós az O/Modernt New Generation Orchestra kíséretében játszik a berlini Konzerthausban. Az egyik legsokoldalúbb cimbalomművész a Collegium Hungaricum Berlin rendszeres fellépője és együttműködő partnere.

A „Brahms, Bartók and the Roaming Spirits“ című műsor a cimbalom különleges hangzásával olyan magával ragadó világba kalauzolja a hallgatót, ahol a Kárpát-medence időtlen roma és szinti népdalai mellett a magyar és román folklór által inspirált Brahms és Bartók művek csendülnek fel.

O/Modernt New Generation Orchestra
Hugo Ticciati - hegedű, zenekarvezető
Christoffer Sundqvist - klarinét
Lukács Miklós - cimbalom
Julian Arp - cselló

Forrás: Young Euro Classic

Forrás: Young Euro Classic

Program:
Brahms: Ungarischer Tanz Nr. 1 (1874)
Bartók: „44 duó két hegedűre“ (válogatás)
Tradicionális roma népdal: „Zöld az erdő” (Miklós Lukács feldolgozásában)
Bartók: Divertimento (1939)
Brahms: Klarinettenquintett h-Moll, Adagio (1891)
Brahms: Ungarischer Tanz Nr. 4 (1874)
Tradicionális roma népdal: „Hajnali dal” (Miklós Lukács feldolgozásában)
Bartók: Román népi táncok, (Djuro Zivkovic feldolgozásában)
Tradicionális balkán népdal: Cik Cik
Brahms: Ungarischer Tanz Nr. 5 (1874)
Monti: Csárdás (1904)

A koncertet a Deutschlandfunk Kultur rögzíti, és országszerte közvetíti 2022. augusztus 16-án 20:03-kor (Meghallgatható: Dlf Audiothek App, UKW, DAB+ és www.deutschlandfunk.de felületeken).

Lukács Miklós az O/Modernt Chamber Orchestrával is fellép 2022. augusztus 16-án 20 órakor a hamburgi Elbphilharmonie-ban a Schleswig-Holsteini Zenei Fesztiválon.

Lukács Miklós a világ egyik legjobb és legsokoldalúbb cimbalmosa. Tökéletes szimbiózisban ötvözi a kortárs zenét, a jazzt és a legkülönbözőbb kultúrák népzenéjét. Számos új mű íródott számára, mint Bella Máté Generations Sounds Y-Part II című cimbalomversenye, Fekete-Kovács Kornél, Szakcsi Lakatos Béla, Oláh Kálmán és Vukán György versenyművei, valamint Eötvös Péter Da Capo című szerzeménye. Lukács számos jazz-legendával lépett fel, és több mint 50 albumon működött közre. Szólistaként olyan ismert együtteseknél vendégeskedett, mint a BBC Symphony Orchestra, az Orchestre de la Suisse Romande, az Israel Contemporary Players, az Ensemble Musikfabrik és a Ligeti Ensemble. Lukács saját szerzeményei 2014-ben jelentek meg a Lukács Miklós Trio „Cimbiózis” című albumán.