Idő és tér vizualizációja

Tudományos módszerek a művészet és a design területén

Dátum:  november 10.
Időpont: 18:00
Helyszín:  Collegium Hungaricum Berlin
Dorotheenstr. 12, 10117 Berlin
null

A Collegium Hungaricum Berlin és a berlini Szlovén Kulturális Centrum szervezésében két kivételes tehetségű alkotó beszélget a tudomány és művészet kapcsolatáról Berlin Science Week programsorozata keretében. Farkas Anna (DLA) és Martin Bricelj Baraga egyaránt tudományos kutatási módszerek, technikai innováció, adatvizualizáció és egyedi esztétikai elemek felhasználásával vizsgálja tér- és időérzékelésünket művészetükben. 

©anaptar.com

©anaptar.com

Farkas Anna tervezőgrafikus egyedi tervezésű holdciklusnaptárja, az Anaptár kilenc nemzetközi díjat nyert el, köztük 2015-ben a Red Dot-ot. DLA doktori értekezése az Anaptárral kapcsolatos kutatásokon és az évi rendszerességgel megjelenő sorozat készítése során szerzett tapasztalatain alapult. A grafikus adatvizualizáció célja tudományos és művészeti kapcsolatok feltárása volt. A disszertáció egyúttal azon női csillagászok munkája előtt is tiszteleg, akik személye feledése merült, jóllehet jelentős szerepet játszottak az univerzumról alkotott tudásunk megalapozásában. Az Anaptár, a művészet és a tudomány metszéspontja című könyv 2020-ban elnyerte a Red Dot nagydíját.

Martin Bricelj Baraga: Sun Calendar, 2018 | Foto: Martin Weinhold

Martin Bricelj Baraga: Sun Calendar, 2018 | Foto: Martin Weinhold

Martin Bricelj Baraga egyik legújabb alkotása, a Napnaptár végtelenül egyszerű, mégis látványos fényinstalláció. A néző és a horizont között egy napenergiával működő, LED-lámpákból álló kör helyezkedik el. Naplementekor a LED-lámpák automatikusan bekapcsolnak, kör alakú megvilágított formát alkotva. A horizont mögé süllyedő Napot a megvilágított körön át szemlélve a természetes és mesterséges fényforrás összjátékában gyönyörködhetünk.

Az eseményt Regine Rapp művészettörténész-kurátor, a berlini Art Laboratory társigazgatója moderálja.

Támogató: Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériuma, Tudománydiplomáciai Főosztály

Farkas Anna tervezőgrafikus 1999-ben alapította meg az Anagraphic brandet. Számos jelentős intézménnyel és szervezettel dolgozott együtt, egyebek között a budapesti Zeneakadémiával, a Magyar Nemzeti Múzeummal és a budapesti Ludwig Múzeummal. Terveiért számos kiemelkedő díjat nyert, pl. hat ízben tüntették ki a Graphis Díjjal (USA, 2015–2021), öt alkalommal a Communication Arts’ Award of Excellence díjjal, (USA, 2012–2020), 2016-ban pedig ő kapta a Magyar Formatervezési Díjat. 

Martin Bricelj Baraga olyan interaktív alkotásokat és szobrokat hoz létre, amelyek a környezet, a természet, a technológia és az emberi lét közötti átmeneteket kutatják. Nagyszabású installációit gyakran mutatja be köztereken vagy egyedi építészeti környezetben. Az idő és tér metszéspontját érintő kísérleti installációi olyan atmoszférákat teremtenek, amelyek megkérdőjelezik valóságérzékelésünket, szimbólumainkat és mítoszainkat. Baraga munkáit többek között a Wired, a Creators Projects, az ArchDaily és a New York Art magazin is bemutatta. A ljubljanai MoTA – Átmeneti Művészeti Múzeum igazgatója, a SONICA Fesztivál alapítója. 

A Berlin Science Week egy tíznapos nemzetközi programsorozat, amely a világ úttörő tudósait és kutatóit hozza el Berlinbe személyesen és online egyaránt. A programsorozat célja, hogy elősegítse ötletek és tudományos eredmények megosztását, továbbá lehetőséget kíván teremteni a tudományos párbeszéd számára. A 2021. november 1-10. között megrendezésre kerülő, többezer résztvevőt számláló esemény az ország egyik legnagyobb tudományos rendezvénysorozata. Az idei évben olyan témákra fókuszál a projekt, mint a diverzitás a tudományban, a mesterséges intelligencia etikai kihívásai, a körkörös gazdaság lehetőségei, és a következő lehetséges pandémia hatásai.