Fagyöngyök

Dátum:  március 25.
Időpont: 18:00
Helyszín:  Filmmuseum Potsdam
Breite Str. 1A / Marstall, 14467 Potsdam
null

Fagyöngyök (rendezte: Ember Judit , 1978, 86 perc) magyarul, angol felirattal

Ember Judit a Fagyöngyök című dokumentum-játékfilmet megelőzően már több mint tíz filmet készített, köztük a Gazdag Gyulával közösen rendezett A határozat-ot (1972), amelyet az Amerikai Filmintézet beválasztott minden idők száz legjobb dokumentumfilmje közé, miközben Magyarországon egészen a nyolcvanas évekig tiltólistán volt. A „javíthatatlan” Ember Judit újra és újra belefogott az államszocialista rendszer számára kényelmetlen filmprojektjeibe, amelynek következtében ő lett a korszak „legbetiltottabb“ rendezője. Filmjei újra és újra megakadtak a cenzúra rostáján, annak ellenére hogy sosem agitálnak a rendszer ellen. A szereplők csupán elmondják, megmutatják, hogy mi történt velük vagy mi történik velük nap mint nap – mindenféle felháborodás vagy szemrehányás nélkül, kérlelhetetlen egyszerűséggel.

Témájának érzékenysége miatt a Tantörtént (1976) című filmet is betiltották annak idején – a film egy öngyilkossági kísérletet elkövető fiatal lányról szól. Ugyanezt a lányt, aki időközben két – hamarosan három – gyermek édesanyja, látjuk viszont a Fagyöngyök-ben, Ember Judit egyetlen fikciós dokumentumfilmjében. Ember magától értetődő együttérzéssel és szelíd humorral tárja elénk a család hétköznapjait, a mindennapi napi küzdelmet az egyről a kettőre jutásért. A rendező egymást segítő, egymásra támaszkodó nők három generációját mutatja be és a forgatás során olyan közel kerül a családhoz, hogy – a dokumentumfilmezés történetében először – a kamera jelen lehet a műtőben császármetszéssel végrehajtott szülés során és rögzítheti az egyszerre felemelő és felkavaró eseményt.

A filmet Filmmuseum Potsdam Film!Her!Story! Filme von Ula Stöckl, Cecilia Mangini, Róża Berger-Fiedler und Judit Ember című sorozatának keretében láthatja a közönség.

A vetítéshez Borjana Gaković filmtörténész tart bevezetőt.