Belső tér

Kortárs magyar design

Dátum:  április 12. - május 31.
Helyszín:  Collegium Hungaricum Berlin
Dorotheenstraße 12, 10117 Berlin

A Collegium Hungaricum Berlin a Berlin Design Week keretében szervezett csoportos kiállításán a legfiatalabb magyar dizájnergeneráció alkotásaival ismerkedhet meg a közönség.

Individuális vagy kollektív megközelítés - az alkotás két iránya, amely hol egymást váltotta, hol párhuzamosan alakult a művészetek története során. Az ipari és még inkább a digitális forradalmat követően a mérleg egyértelműen a kollektivitás irányába billent el.

A dilemma a XX. századi művészet legmeghatározóbb iskolájában, a Bauhausban is felmerült, ám 1922-től a Bauhaus egyértelműen a kollektivizmus, és ezáltal a modern termelés mellett köteleződött el, és maga mögött hagyta a századforduló azon irányzatait, amelyek a psziché mélyén keresték inspirációs forrásukat.

 

Hacker Orsolya: Embertorony

Hacker Orsolya: Embertorony

Az érzelem mint designfogalom napjainkban leginkább az eladhatósággal összefüggésben merül fel. A ”User Experience” (felhasználói élmény/UX) kifejezés Don Norman kutató pszichológus munkaköri leírásában szerepelt elsőként. Munkássága arra irányul, hogy érthetővé tegye az emberi működést és viselkedést annak érdekében, hogy felhasználóbarát tárgyakat állítsunk elő. Az érzelmi design nem csak arra törekszik, hogy funkcionális igényeket elégítsen ki. Ugyancsak célja, hogy a felhasználót egy mélyebb szinten érintse meg a pozitív benyomások révén.

Vajon mi történik akkor, amikor a tervezési folyamatból kivonjuk a végfelhasználót? Ha a tervezői attitűdben maga a folyamat a cél, és nem a felhasználói igény puszta kielégítése?
A Collegium Hungaricum Berlin Belső tér című kiállítása formát és funkciót félretéve a tárgyak mögé néz. Így keveredhet egy ugyanazon válogatásba a szorongás-feszültsége, az álom és ébrenlét derengő határvonala, a kontrollvesztés, a nosztalgia vagy az erózió esztétikája.

Boleman Bence Zoltán: Bonbonnieres

Boleman Bence Zoltán: Bonbonnieres

Kiállító tervezők: Boleman Bence Zoltán, Budai Zsolt János, ERROR N’ MORE by Szabó Ádám Csaba, Fogarasi Demeter, freeform collective (Bolgár Eszter, Csitári Tímea, Szauder Dávid), Góbi Gábor, Hacker Orsolya, Hankó Eszter, Komár Sabrina, Line and Round (Hevesi Annabella), Riederauer Dóra, Salamon Dávid, Szabó Viktória und Szauder Dávid, Timári Blanka, Üveges Mónika, Varga Ildikó und Melegh Benjámin, Zala Zsófi

Kurátor: Bolgár Eszter

Berlin Design Week