Az épületről

A Collegium Hungaricum Berlin 2007-ben költözött be abba az épületbe, amely a II. világháború előtt is a magyar állam tulajdonában álló telken, újonnan készült el. A hatszintes épületet Peter P. Schweger hamburgi építész tervezte, akárcsak a telek fennmaradó részén 2010-re elkészült két lakóházat. A racionális, szikár, a Bauhaus alapelveit és esztétikáját megidéző épületegyüttes minőségét és megjelenését tekintve is méltó a magyar kultúrához és a Berlin szívében elfoglalt pozícióhoz.

A Dorotheenstraße 12. alatt álló, de az Unter den Linden felől is jól látható épület nagyméretű ablakaival nyitottságot sugároz. A világos, multifunkcionális belső terek közül kiemelkedik a maximum 130 fő befogadására alkalmas, második emeleti nagyterem, amelynek két szint magasságú ablaka egy speciális vászon segítségével kifelé történő vetítésre is alkalmassá tehető. Az épület többi szintjén nagyméretű kiállító- és workshopteret, könyvtárat, illetve a földszinten vendéglátó funkciók kialakítására alkalmas helyiségeket terveztek.

Az építészről

Az építész, Peter P. Schweger 1935-ben Medgyesen (Mediaş, Románia), erdélyi szász családban született, majd a II. világháborút követően szüleivel Budapestre költözött. Építészeti tanulmányait itt, a Budapesti Műszaki Egyetemen kezdte meg, az 1956-os forradalmat követően azonban elhagyta az országot. Építészdiplomáját Zürichben szerezte meg 1959-ben, majd különböző irodákban dolgozott. 1964-ben Hamburgban Heinz Graaf építésszel lépett munkakapcsolatba, 1968-ban pedig létrejött a Graaf und Schweger építésziroda, amely utóbb Schweger Architekten néven Hamburg mellett Berlinben és Münchenben is irodákat nyitott. Peter Schweger magas színvonalú életművének, következetes tevékenységének köszönhetően a német építésztársadalom elismert tagja. Munkásságát 2009-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével ismerték el. 2010-ben a Hamburg város által adományozott Fritz-Schumacher-Preis kitüntetettje, 2015-ben pedig a Magyar Építőművészek Szövetségének Magyar Építőművészetért-érmét vehette át.

 

Fotók: Bujnovszky Tamás, CHB Archiv

Házavatás 

Film a CHB-ról és a 2007. november 30-án felavatott új épületről. (Rendezte: Kerényi Dávid és Kerényi László, Dunatáj Alapítvány, 57 perc).