Ösztöndíj műfordítói képzésre a 2021/22-es tanévre

Műfordító képzés ösztöndíjpályázata a 2021-2022-es tanévre

A Külgazdasági és Külügyminisztérium ösztöndíjpályázata műfordító (szépirodalmi művek interkulturális interpretációja) képzésre nem magyar anyanyelvű fiatal fordítók számára a 2021/2022. tanévre.

A műfordító képzés célja, hogy bevezetést nyújtson a műfordítás elméletébe és gyakorlatába, elmélyítse a résztvevők magyar nyelvi és irodalmi ismereteit, valamint megismertesse őket a mai magyar irodalmi élet intézményrendszereivel és fontosabb jelenségeivel. A kétszemeszteres magyarországi tanulmányokra a KKM-ben kerül sor, a KKM Magyar Diplomáciai Akadémia Kft. (a továbbiakban: KKM MDA Kft.) felnőttképzési intézmény közreműködésével.

A szeptembertől júniusig tartó, két féléves képzés során a résztvevők szemináriumi munka keretében ismerkednek meg a fordítás gyakorlati oldalával, a kortárs magyar irodalommal, irodalomkritikával és színházi élettel, miközben emelt szintű magyar nyelvi oktatásban is részesülnek. Az évközi fordítói munkájukat egy anyanyelvi szakmai lektor (műfordító konzulens) segíti rendszeres személyes konzultáció formájában. A hallgatók a képzés végére műfordítási mestermunkát készítenek.

A képzés időtartama: 10 hónap (2021. szeptember – 2022. június)

A KKM az ösztöndíjas hallgatók számára a képzés időtartamára az alábbiakat biztosítja:

  • ingyenes képzés
  • 45 000 HUF/hó ösztöndíj
  • térítésmentes kollégiumi elhelyezés
  • diákigazolvány (kedvezményekre jogosít)
  • egészségügyi szolgáltatás

Pályázati feltételek:

A pályázatra a 18. életévüket betöltött külföldi, nem magyar anyanyelvű, felsőfokú diplomával rendelkező (vagy közvetlenül diplomaszerzés előtt álló), 35 évnél nem idősebb személyek jelentkezhetnek, akik a jövőben magyar szépirodalom fordításával, a magyar kultúra külföldi megismertetésével kívánnak foglalkozni. A képzés jó magyar nyelvtudást és alapos magyar irodalomtörténeti ismereteket feltételez.

A pályázat beküldési határideje: 2021. május 5. 24.00 a https://spjelentkezes.mdakft.hu/ oldalon

További információ: https://balassischolarship.kormany.hu/mufordito-kepzes-osztondijpalyazata-2021-2022