Szent István Magyar Királyi Gyógyszertár - kiállításmegnyitó

Dátum:  november 4.
Időpont: 18:00
Helyszín:  Collegium Hungaricum Belgrád
Gračanička 14.

2020. november 4-én megnyílt az egykori, verseci „Szent István Magyar Királyi Gyógyszertár” felújított berendezését bemutató kiállítás. A kültéren megrendezett megnyitón Szentgyörgyi Klára, igazgató köszöntötte a vendégeket. Az igazgató beszédében kitért a külföldi magyar emlékek megőrzésének kiemelt jelentőségére, valamint a Gyógyszerészeti Múzeum és a Collegium Hungaricum hatékony együttműködésére. Jelena Manojlović a Gyógyszerészeti Múzeum kurátora ismertette a műemlék-projektet, kitért a munkálatokra, melyek több hónapon át tartottak Ljubomir Lupulov restaurátor szakember irányításával. Slađana Šobajić, a Belgrádi Egyetem Gyógyszerészeti Karának dékánja hangsúlyozta, hogy a magyar hozzájárulás nélkül a bútor teljes restaurálása soha nem valósulhatott volna meg.

A gyógyszertár egykori tulajdonosa a magyar származású Strach Sebestyén volt, aki a gyógyszertárat 1885-ben nyitotta meg Szent István napján, innen az intézmény elnevezése is. Az ónémet stílusú, tömör tölgyfából készült berendezést is ő készíttette, és ezt használta minden őt követő magyar tulajdonos. 1946-ban egy központi határozat értelmében a teljes berendezés és felszerelés átkerült a Belgrádi Tudományegyetem Gyógyszerészeti Karának raktárába, innen pedig 2018-ban a Gyógyszerésztörténeti Múzeumba

A magyar vonatkozású kulturális hagyatékot képező impozáns bútor első része 2019-ben, a mostani II. fázisban a gyógyszertári vitrinek és két, egyenként 4 m hosszú nyitott polcos fiókos szekrény (kb.400 fiók) került felújításra. A gyógyszertár teljes bútorzatának restaurálása ezzel befejeződött.

A kiállítás 2020. november 5-27-ig tart nyitva. Minden kedden és csütörtökön Jelena Manojlović, a Gyógyszerésztörténeti Múzeum kurátora tart tárlatvezetést a látogatóknak.