Az intézetről

null

A belgrádi Collegium Hungaricumot 2014. július 1-jén Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke és Tomiszláv Nikolics szerb köztársasági elnök avatta fel ünnepélyesen. Az intézmény a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium része, Belgrádban Magyarország Nagykövetsége Kulturális Szolgálataként működik.

A Nándorfehérvári vár (Kalemegdan) közelében levő korszerűen felújított épület lehetőséget nyújt kulturális és tudományos programok, koncertek, képzőművészeti kiállítások, irodalmi estek, kerekasztal-beszélgetések, vetítések és tudományos tanácskozások szervezésére, továbbá színvonalas szálláslehetőséget biztosít a Belgrádba látogató magyar művészek, ösztöndíjasok és más szakemberek számára.

A Collegium Hungaricum az elmúlt években magas színvonalú és sokoldalú magyar kulturális megjelenést valósított meg a fővárosban és számos más helyszínen a szerbiai régióban. A programok összeállításában a Collegium Hungaricum külön figyelmet fordít a vajdasági szórványban elő magyar lakosság igényinek kielégítésére. A színvonalas rendezvények hozzájárultak ahhoz, hogy az intézmény Belgrád és egész Szerbia kulturális térképén előkelő helyet foglaljon el, amiról rendszeres híreket közöl mind a nyomtatott, mind az elektronikus média.