MAGYARORSZÁG AZ 1964-ES TOKIÓI OLIMPIÁN FOTÓ- ÉS RELIKVIAKIÁLLÍTÁS

MEGNYÍLT!

Magyarország az 1964-es tokiói olimpián: fotó- és sportrelikvia kiállítás

A magyar olimpiai csapat 1964-es tokiói szereplését mutatja be Intézetünk legújabb, június 15-július 12. között látható kiállítása, az MTI archívumából származó fotókkal és a Magyar Olimpiai és Sportmúzeumból kölcsönzött sportrelikviákkal.

A fotókon az edzések, a versenyek, a győzelem és ünneplés pillanatai éppúgy láthatók, mint a magyar sportolók ismerkedése Tokióval.

A kiállított relikviák Kozma István birkózó aranyérme, a vízilabda döntő labdája, a döntőben győztes magyar csapat sapkái, valamint a vívó versenyek legeredményesebb nemzetének járó nagydíj. A kiállításon korabeli magyar újságokat is találnak az érdeklődők.

A tárlat zárását követően a fotók az olimpiai faluban adnak majd ösztönzést a magyar versenyzőknek.

Mahó László, Mészáros András és Stámusz Ferenc (j) kerékpárosok japán esernyőt tartva kerékpároznak az olimpiai faluban (MTI/OL)

Mahó László, Mészáros András és Stámusz Ferenc (j) kerékpárosok japán esernyőt tartva kerékpároznak az olimpiai faluban (MTI/OL)

Magyarország az 1964-es tokiói olimpián


Az ötvenhét évvel ezelőtt Tokióban, Ázsiában első alkalommal megrendezett olimpiai játékokon 182 sportoló képviselte hazánkat. A nyitóünnepségen a magyar zászlót Kulcsár Gergely olimpiai bronz-, későbbi ezüstérmes gerelyhajító vitte. Sportolóink összesen tizenhét sportágban mérették meg magukat, 10 arany-, 7 ezüst-, 5 bronzérmet szereztek, ezzel a hatodik helyen végeztek az éremtáblázaton. A legeredményesebb magyar sportoló, Rejtő Ildikó két elsőséget szerzett: női tőr egyéniben és a női tőr csapattal egyaránt a csúcsra ért. Férfi kard egyéniben Pézsa Tibor, párbajtőrben pedig a férfi csapat állhatott a dobogó legfelső fokára, öttusában Török Ferenc, sportlövészetben Hammerl László, birkózásban Polyák Imre és Kozma István, valamint a vízilabda és labdarúgó válogatott aranyozta be tokiói szereplését.