Magyarok az újkori Olimpiákon 6.rész

Prokopp Sándor, az első magyar sportlövő aranyérmes

A svéd fővárosban rendezett olimpián a részt vevő nemzetek száma tovább emelkedett (rekordszámú, 28 ország képviseltette magát), a sportágak számát illetően viszont visszalépés (16) következett be. Sportszakmai téren minőségi változások történtek két sportágban is: először került a versenyprogramba a modern öttusa, és első ízben alkalmaztak elektromos időmérést atlétikai versenyszámokban. Ezen az olimpián debütáltak továbbá a hangosbemondók is! A Játékok egyik legfontosabb küldetése is itt teljesült be, hisz az ötkarikás mozgalom története során először mind az öt kontinens delegált sportolókat.
Magyarországot 119 olimpikon képviselte, ami a korábbi olimpiákkal összevetve több szempontból is mérföldkőnek számított. Első ízben került 100 fő fölé a magyar delegáció létszáma, ami azért is jelentős, mert az addig lebonyolított 4 olimpián részt vett összes magyar sportoló számát (93) is jóval meghaladta a Stockholmba utazó versenyzők száma. Magyarország 11 sportágban volt érdekelt, és bár a két hónapig tartó versengés végén „csak” 3 aranyéremmel térhetett haza a népes küldöttség, több területen is maradandót alkotott. A kardvívásban a legjobb nyolc vívó között 7 magyar nevet találhatunk, így tehát sem Fuchs Jenő győzelme egyéniben, sem a csapatelsőség megszerzése nem okozott meglepetést. Ebben a sportágban teljes volt a magyar fölény, és ez a későbbi olimpiákon is előfordult.
A legnagyobb szenzációt azonban Prokopp Sándor szolgáltatta, aki hadipuska kategóriában állhatott a dobogó legfelső fokára. Mivel ezen szám versenyeit az olimpia előtt pár nappal lebonyolították, Magyarország már aranyéremmel várhatta a megnyitót. Itt meg kell említenünk, hogy Magyarországon ezidőtájt a sportlövészet még gyerekcipőben járt. Prokopp az édesapjától kapott puska révén vált a sportág szerelmesévé, az egyik legrégibb budapesti sportegyesület, a BEAC színeiben versenyzett és indult a hazai bajnokságokon. Külvárosi lövöldében gyakorolt, kijutott a londoni olimpiára is, de ott még nem járt sikerrel. 1912-ben tartalékként nevezték, és egy lemondás folytán kapott lehetőséget az újabb megmérettetésre. A svédországi útnak saját költségén vágott neki, és végül 150 vetélytársát megelőzve 97 körös teljesítményével (három pozícióból: fekve, térdelve és állva leadott lövésekkel) szerezte meg a magyar sportlövészet első olimpiai aranyérmét. A polgári foglalkozására nézve jogász végzettségű Prokopp a fővárosi önkormányzatnál dolgozott, majd visszavonulását követően sportlövő fiatalokat edzett, szakkiadványokat publikált.

Forrás:
❇wikipedia
www.olimpia.hu
www.beac.hu
www.hunshooting.hu
❇Ághassi Attila: 177 olimpiai mese