Magyarok az újkori Olimpiákon 19.rész

A Magyar-vándor sporttörténelmet ír

Kanada történetében először adott otthont a Játékoknak és azóta is csupán téli olimpiát rendeztek a világ második legnagyobb területű országában. Nem zajlott zökkenőmentesen a házigazdák felkészülése, hisz mindmáig a legnagyobb (720%-os) olimpiai túlköltekezés negatív rekordja is ehhez az olimpiához kapcsolódik.
Kisebb malőröket leszámítva (egy felhőszakadás eloltotta az olimpiai lángot) sok téren hozott újítást ez az olimpia: először gyújtották meg ketten az olimpiai fáklyát, és a gyephokit itt játszották első ízben műfüves pályán. De arra sem volt példa előtte és azóta sem, hogy a rendező ország egyetlen aranyérem nélkül zárja a nyári olimpiát. Akiknek viszont sikerült: Thomas Bach, a (nyugat)német tőrvívó csapatban szerzett elsőséget, ma ő a nemzetközi olimpiai szövetség elnöke. Aszó Taró a japán lövészcsapatot erősítette, később országának miniszterelnökeként szolgált. Fudzsimoto Sun törött térddel is olyan gyakorlatot produkált, amellyel újabb aranyéremhez segítette azt a japán tornacsapatot, amely 1960 óta nem talált legyőzőre. A 14 éves román tornász, Nadia Comaneci az olimpiák történetében első tornászként kapott 10-es pontot gyakorlatára.
1924 óta a legkevesebb aranyérmet (négyet) nyerték a magyarok. Németh Miklós óriási világcsúccsal nyerte a gerelyhajítást és szerezte a család második olimpiai aranyérmét (édesapja, Németh Imre kalapácsvetésben tette ugyanezt 28 évvel korábban). Tordasi Ildikó révén a máig utolsó tőrvívó egyéni aranyérem került magyar kézbe, Magyar Zoltán pedig új tornaelemekkel lepte meg a világot, amelyeket azidőtájt rajta kívül senki nem tudott bemutatni lólengésben, ez meg is hozta számára a várva-várt első helyet. A negyedik magyar aranyérmet a férfi vízilabda válogatott szolgáltatta, akik tizenkét év után jutottak fel a dobogó legfelső fokára. Gyarmati Dezső a sportolóként szerzett három elsőség mellé ezúttal szövetségi kapitányként is hozzátett egy aranyat a gyűjteményéhez. A csapat gólvágója az ország kedvence Faragó Tamás volt, akit azóta az évszázad legjobb pólósai, hazájában pedig a Nemzet Sportolói közé választottak.

Forrás:
❇wikipedia
olimpia.hu
❇Ághassi Attila: 177 olimpia mese

Fotó:
Az aranyérmes magyar férfi vízilabdacsapat (©Sportmúzeum)