Magyarok az újkori Olimpiákon 10.rész

Pelle István, a magyar tornasport első olimpiai bajnoka

A gazdasági világválság kellős közepén a X. nyári olimpia megrendezésére a már korábban is pályázó Los Angeles nyerte el a jogot, bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy a kaliforniai város kihívó híján egyedüli jelöltként lett befutó. A nemzetközi pénzügyi krízis éreztette hatását, kilenc országgal kevesebb (37) vett részt, feleannyi (1332) sportolóval, mint négy évvel korábban. Az eredményességi mutatók így is nőttek, hiszen atlétikában és úszásban összesen 35 olimpiai rekord dőlt meg, és két hét alatt 18 világcsúcs született. Ami a magyar csapat szereplését illeti, a delegáció összpontszáma itt haladta meg először a 100-at, és itt lépett először olimpiai pástra Gerevich Aladár, aki közel három évtized múltán a legeredményesebb magyar olimpikonként vonult vissza. A magyar férfi pólóválogatott Los Angelesben ünnepelte első aranyérmét, csakúgy, mint a magyar tornasport, amely Pelle Istvánnak köszönhetően azonnal két első hellyel iratkozott fel a dicsőségtablóra. A budapesti születésű tornász Amszterdamban debütált az olimpián, ám a nemzetközi áttörés 1930-ig váratott magára. Pelle ekkor a luxemburgi világbajnokságon, nyújtón lett aranyérmes, ezzel megszerezve Magyarország első világbajnoki elsőségét tornában. Két évvel később, a Los Angelesi-i olimpián már nem érte be egy első hellyel: talajon és lólengésben is a legjobbnak bizonyult. Korláton és egyéni összetettben (utóbbi kategóriában meglehetősen vitatott körülmények között) az arany helyett ezüstéremmel kellett beérnie. Ezen az olimpián összesen 33 olimpiai ponttal gazdagította a magyar csapatot, holott a Játékok megkezdése előtt még kiutazása sem volt biztosra vehető, végül felajánlásokból és közadományokból sikerült részvételének költségeit fedezni. Pellét a második világháborúban behívták sorkatonai szolgálatra, később amerikai fogságba esett. Utóbb artistaként járta a világot, és Argentínába vezetett útja, ahol letelepedett. A magyar tornasport első olimpia bajnoka Buenos Airesben hunyt el 1986-ban.

Forrás:
✳wikipedia
olimpia.hu
✳Ághassi Attila: 177 olimpia mese

A férfi talajtorna első három helyezettje, balról jobbra: Pelle István (Magyarország), Georges Miez (Svájc), Mario Lertora (Olaszország).

A férfi talajtorna első három helyezettje, balról jobbra: Pelle István (Magyarország), Georges Miez (Svájc), Mario Lertora (Olaszország).

A los angelesi Memorial Coliseum bejárata. 
Forrás: wikipedia.org

A los angelesi Memorial Coliseum bejárata. Forrás: wikipedia.org