X. Nemzetközi Liszt-Bartók Zongoraverseny | Eredmények

X. Nemzetközi Liszt-Bartók Zongoraverseny, Szófia, 2020, online-kiadás | EREDMÉNYEK

A Bulgáriában bevezetett járványügyi megszorításokra tekintettel a X. Nemzetközi Liszt-Bartók Zongoraverseny szervezői úgy döntöttek, hogy online rendezik meg a sok évtizedes múltra visszatekintő versenyt.

A két nagy magyar zeneszerző és zongoraművész, Liszt Ferenc és Bartók Béla munkásságának szentelt jubileumi, X. Liszt-Bartók Zongoraverseny a Bolgár Köztársaság kulturális miniszterének védnöksége alatt került megrendezésre. A verseny szervezői a Szófiai Magyar Nagykövetég-Szófiai Magyar Intézete és a Pancso Vladigerov Nemzeti Zeneakadémia voltak.

A verseny zsűritagjai neves magyar és bolgár zongoristák és zenepedagógusok. A többéves hagyománynak megfelelően a zsűri elnöke ismert magyar zongoraművész, zenepedagógus – ebben az évben Fülei Balázs a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kamarazene Tanszékének vezetője. A zsűri tagjai: prof. Boriszlava Taneva, prof. Rosztiszlav Jovcsev, dr. Anzsela Toseva és Antoaneta Vodenicsarova voltak.

A zsűri két napon át, egymástól távol, de egyidőben nézte meg a beérkezett felvételeket, majd videokonferencia keretében értékelte azokat. Az eredményhirdetésre december 7-én került sor.

Az ifjú művészek három kategóriában indulhattak: az első kategóriában 15 éven aluli gyermekek, a másodikban 19 éven aluli, míg a harmadik kategóriában 32 éven aluli fiatalok mérhették össze tudásukat. A versenyzők teljesítményét a zsűri a pénzjutalmak mellett olyan különleges elismerésekkel is honorálta, mint egy fellépési lehetőség Budapesten, a Liszt Ferenc Zeneakadémián 2022-ben.

A zsűri és a verseny nyerteseinek koncertjére 2021 első felében kerülhet sor, amellyel egyben megemlékezünk Liszt Ferenc születésének 210. és Bartók Béla születésének 140. évfordulójáról is.

A verseny támogatói: Nemzeti Kulturális Alap (NKA), a Bolgár Köztársaság Kulturális Minisztériuma, Ljuba Encseva Alapítvány.

EREDMÉNYEK:

Első korcsoport
Első díj – Ivajlo Vaszilev
Második díj – Angel Jalacskov
Harmadik díj – Radoszlav Csikolov

Második korcsoport
Első díj ада – Ivan Petrovic-Poljak (Horvátország)
Második díj – Borisz Bikov
Harmadik díj – Teodora Zaneva

Harmadik korcsoport
Első díj – Georgi Belcsev

A bolgár Kulturális Minisztérium különdíja - Georgi Belcsev

Bartók Béla Különdíj - Ivajlo Vaszilev, Georgi Belcsev

Liszt Ferenc Különdíj - Ivan Petrovic-Poljak

A Ljuba Encseva Alapítvány különdíja - Borisz Bikov

A Bolgár Köztársaság Kulturális Minisztériuma ösztöndíjai a VIII. és XII. osztályos helyezettek számára a Különösen tehetséges gyerekek támogatásáról szóló Rendelet feltételeinek megfelelően - Borisz Bikov, Angel Jalacskov

Őexc. Balázsné Harangozó Tekla Magyarország szófiai nagykövetének különdíja - Angel Jalacskov

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem különdíja – Koncertlehetőség a budapesti Zeneakadémián 2022-ben - a három csoport, egy-egy nyertese kapják: Ivajlo Vaszilev, Ivan Petrovic-Poljak, Georgi Belcsev

null