Villáminterjú Szaniszló Róberttel

Szaniszló Róbert fotóriporter

1. Mikor és hogyan választotta ezt a pályát? Ha újra kezdhetné az életét, újra ezt az életutat választaná-e?
2006-ban kezdtem el foglalkozni a fotográfiával. Teljesen autodidakta módon. Nagyon megfogott benne a nagyfokú szabadság és változatosság, hogy mindig újabb és újabb helyeket ismerhetek meg. Nem utolsó sorban a sportriport fotózásban a legjobb dolog, hogy nagyon gyorsan kell lereagálni a történéseket és ez az az izgalom, ami folyamatos mozgásban tart.

Minden bizonnyal ugyanezt az utat választanám, ha újrakezdhetném a pályám.

2. Mire a legbüszkébb a pályája alatt?
Azt kell, hogy mondjam, mindenre. A díjakra, amiket eddig kaptam, a kiállításaimra, arra, hogy itt Szófiában is sikerült a járvány ellenére megvalósítani a sportfotó kiállításomat. Az utazásokra és közben megismert emberekre. Az út soha nem könnyű, de igyekezni kell mindig mindenhez pozitívan hozzáállni, még ha az nem is mindig olyan egyszerű.

3. Hogyan néz ki egy átlagos napja?
Napom mindig az email-ek átolvasásával kezdődik. Ezután attól függően, hogy lesz-e aznap esemény, készülök fel. Összekészítem a felszerelést és átgondolom, hogy mit, hogyan és honnan szeretnék fényképezni. Ehhez természetesen az eszközöket is össze kell válogatni és állítani. Nem egyszer van olyan - például futballmérkőzésen – , hogy egyszerre két géppel is dolgozom távkioldó segítségével. Nap végén mindig fordítok időt a feltöltődésre, így sportolni általában akkor járok el, illetve hétvégén.

4. Mivel tölti a szabadidejét, mivel töltődik fel?
A sport központi szerepet tölt be az életemben. Ezen belül is a hosszútávfutás illetve a triatlon az, amire a szabadidőmben a legtöbb energiát fordítok. De mellette szeretek túrázni. Éppen a magyarországi Kéktúra útvonal mentén járom az erdőt és fedezem fel otthonom rejtett kincseit.

5. Milyen tanácsot, útravalót adna egy fiatal pályakezdőnek?
Kitartás, alázat, érdeklődés. Talán ezek azok a fontos dolgok, melyek elengedhetetlenek a szakmai fejlődéshez. De úgy gondolom, hogy ezt szinte minden más szakmánál is így lenne.

6. Volt e korábban Bulgáriában, milyen emlékek, benyomások esteleg történet jutnak eszébe az országról?
Nem, még nem voltam. Ez volt az első utam ebbe az országba. De mint korábban említettem, nagyon szeretek utazni és új emberekkel találkozni, ismerkedni. Az ott tartózkodásom alatt igyekeztem minél több helyet bejárni nem csak Szófiában, hanem azon kívül is. Mivel nagyon szeretem a finom ételeket, így természetesen a helyi ételeket és italokat is megkóstoltam, mint a banicát, ajrant, kebapcsét, bozát és további finomságokat.

null