Villáminterjú Debreczeni-Kis Helgával (Helka)

1. Mikor és hogyan választotta ezt a pályát? Ha újra kezdhetné az életét, újra ezt az életutat választaná-e?
10 éves koromban nagyszüleimnél találtam egy citerát a polcon. Leraktam a földre a poros, hamis hangszert, és elkezdtem játszani rajta. Olyan atmoszférát teremtett, és annyira elvarázsolt, hogy a következő tanévben már lelkes diákja voltam a helyi zeneiskolának.
Ha újrakezdhetném az életem, akkor is mindenképp zenész szeretnék lenni. A rengeteg lehetőség, kapcsolódás, önismeret, hegyek és völgyek: fantasztikus utat nyit meg térben, időben, lélekben és valóságban.

2. Mire a legbüszkébb a pályája alatt?
Hogy őszinte legyek: egyre több dologra vagyok büszke. Hadd emeljek ki ezek közül hármat:
Nagyon örültem annak, hogy a 2017-es Fölszállott a Páva televíziós vetélkedő döntőse lehettem.
Büszke vagyok arra, hogy a Helka Banda karrieríve rövid időn belül exponenciálisan növekszik.
És büszkeséggel tölt el, hogy annak ellenére, hogy a 20. századi citerára írt experimentális zenei darabok megtanulása hatalmas kihívás, óriási motiváló erő is számomra. Legutóbb a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával játszhattam ezt a darabot. Amikor megláttam a kottát, lehetetlen küldetésnek tűnt a darab megtanulása: jó érzéssel tölt el, hogy mégis képes voltam rá, meg tudtam csinálni.

3. Hogyan néz ki egy átlagos napja?
Na átlagos napom az sosincs :D Citerát, hegedűt tanítok, koboz kamarát tartok, egyetemi órán ülök, e-mailezek, dalokat szerzek, videókat készítek, fellépek, próbákon veszek részt, szakdolgozatot írok, kitűzőket gyártok, matricacsomagot állítok össze stb. :D Ez történik jelenleg minden héten mixelve, keresztbe-kasul.

4. Mivel tölti a szabadidejét, mivel töltődik fel?
Újabban a legnagyobb szerelem hobbim a rajzolás. Idén vettem egy iPadet, amin digitálisan lehet alkotni. Rajzaimból matricacsomagot, kitűzőket készítek (hamarosan szeretnék webshopot is indítani) illetve a legközelebbi nagy projekt az, hogy saját animációval megjelentetünk két Helka Banda dalt is. :)

5. Milyen tanácsot, útravalót adna egy fiatal pályakezdőnek?
Egy kollektív, átfogó tanács adása nem könnyű feladat, hiszen olyan sokfélék vagyunk, más-más nehézségekkel.
Nekem az a gondolat segít, hogy a zenének is annyi aspektusa lehet: ha az egyik szempontrendszer szerint hátrányaim is vannak, ha valamiben nem érzem magam tehetségesnek, biztos van olyan terület a zenén belül, amiben kiemelkedően jól tudok teljesíteni. Ezt érdemes megkeresni, észben tartani, és tudatosítani.

6. Volt-e korábban Bulgáriában, milyen emlékek, benyomások, esetleg történetek jutnak eszébe az országról?
Nagyon élveztem Bulgáriában lenni! Szeretem a kávé mellé kapott kis üzeneteket, imádom a gond nélkül táncra perdülő embereket és jó szívvel gondolok az emberekre, akiket ott ismertem meg. Az Alexander Nevszkij székesegyház mellett tartott vásárban vettem egy napszemüveget, amit azóta is mindenki megdicsér :)

Forrás: https://hagyomanyokhaza.hu

Forrás: https://hagyomanyokhaza.hu