Trolibusz-Galéria népművészeti motívumokkal Bulgáriából és a világ 21 országából

Április 20-án az Alexandr Nyevszkij-székesegyház előtti téren Trolibusz-Galéria néven kollázskiállítás kerül bemutatásra: egy Ikarusz trolibusz 22 ország, köztük Magyarország és Bulgária kulturális örökségeinek motívumaival díszítve.

A kiállítás apropója, hogy 80 éve jelentek meg az első trolibuszok Szófia utcáin.

A megnyitó-bemutatón a projektben szereplő országok képviselői - köztük nagykövetek is – jelen lesznek. A résztvevő országok: Magyarország, USA, Portugália, Olaszország, Szaúd-Arábia, Indonézia, Spanyolország, Montenegró, Azerbajdzsán, Argentína, Írország, Szlovénia, Szlovákia, Algéria, Finnország, Lengyelország, Albánia, Georgia, Egyiptom, Koszovó, Marokkó.

A feldíszített Ikarusz-trolibusz egy éven keresztül fogja szállítani az utasokat az 1-es vonalon.

Az esemény része az Art4Diplomacy projektsorozatnak, amely immár harmadik alkalommal fűzi össze a világ népeinek kultúráját a bolgár művészettel. A projekt Dr. Petja Ilieva nevéhez fűződik.

Az esemény támogatója: a Fővárosi Elektromos Közlekedési Vállalat.

A projektben Magyarország kalocsai motívummal vesz részt.

Petja Ilieva képzőművész, a művészetek és kulturális diplomácia doktora. Képein a méltán világhírűvé vált bolgár népművészet elemei köszönnek vissza: a lakástextilek, a népviselet, a szőnyegek motívumai.

Ilieva 2012-ben Andorrában, az UNESCO „Fenntartható Energia" ülésén képviselte Bulgáriát. Eddig 14 önálló kiállítása volt hazájában és 29 szintén önálló kiállítása 19 különböző országban (még az Antarktiszen is állított ki). Csoportoskiállításai: több mint 60 bolgár és nemzetközi kiállításon vett részt a világ minden táján, valamint 22 nemzetközi vásáron Európában, Ázsiában és Afrikában.

null