Osztrák állami díjat kap Krasznahorkai László

fotó: kultura.hu

fotó: kultura.hu

A magyar írók közül Esterházy Péter kapta meg legutóbb ezt az elismerést.

Krasznahorkai Lászlónak ítélték oda idén az Osztrák Állami Díj az Európai Irodalomért elismerést – közölte Andrea Mayer osztrák kulturális államtitkár.

Az indoklás szerint Krasznahorkai egyedülálló stílusú, lenyűgöző képi kifejező erővel rendelkező, a valós és szürreális jelenetek megtalálásában gátlástalan, hűvös iróniával és éles elmével megírt regényei és elbeszélései jól átgondoltak, tökéletesen megírtak és világosan megkomponáltak.

A jelenleg 25 ezer euró pénzjutalommal járó díjat 1964-ben alapították, és olyan európai szerző irodalmi összmunkásságát ismerik el vele, aki nemzetközileg is jelentős figyelmet kapott – írja az MTI. Feltétel, hogy művei németül is elérhetők legyenek. A 67 éves Krasznahorkai László írásai közül megjelent németül egyebek közt a Sátántangó, Az ellenállás melankóliája, Az urgai fogoly, az Északról hegy, Délről tó, Nyugatról utak, Keletről folyó vagy a Báró Wenckheim hazatér. A magyar írók közül már megkapta az osztrák elismerést Esterházy Péter (1999), Nádas Péter (1991) és Weöres Sándor (1974).

Forrás: https://24.hu/kultura

A cikk szerzője: Jankovics Márton