Liszt Ferencet ábrázolja Kolodko Mihály első ázsiai miniszobra

Kolodko: Liszt Ferenc miniszobra Szöulban - forrás: Youtube

Kolodko: Liszt Ferenc miniszobra Szöulban - forrás: Youtube

Ezúttal kicsit messzebbre kell mennünk, ha fel akarjuk keresni Kolodko Mihály legutóbb felállított művét, a szobor ugyanis Szöul legforgalmasabb sétálóutcájára került.

Az új alkotás Szöulba, a Koreai Köztársaság fővárosába került. Ezzel elsőként hódította meg Ázsiát. A mű ikertestvére a zeneszerző nevét viselő Liszt Ferenc Reptéren üldögél és fogadja az ide érkezőket.

Kolodko: Liszt Ferenc miniszobra Szöulban – forrás: az alkotó FB-oldala

Kolodko: Liszt Ferenc miniszobra Szöulban – forrás: az alkotó FB-oldala

Liszt kicsinyített mása több szempontból is fontos szerepet játszott alkotója karrierjében. Ez a 2011-es alkotás volt az, amelyen kialakította a saját egyéni formanyelvét. A karikaturisztikus jelleg, a felismerhető vonásokat viselő arc és a hozzá képest apró, de az ábrázolt személyről lényeges attribútumokat hordozó test itt született meg. A gerilla-kihelyezés, vagyis az, hogy titokban állítja fel a szobrot, majd megvárja, hogy a közönség maga bukkanjon rá, itt még nem volt a része a műnek. Liszt Ferenc szobrát formális avatáson leplezték le.

A szobor a Szöuli Magyar Kulturális Intézet felkérésére készült és az UNESCO palota előtt üldögél majd a zeneszerzőre jellemző laza eleganciával.

Szöuli Magyar Kulturális Intézet, a szobor avatása

Szöuli Magyar Kulturális Intézet, a szobor avatása

Nem ez az első külföldön látható Kolodko-miniszobor. Egy magánember kérésére készült egy apró iránytűt tartó Einstein-szobor az USA keleti partján lévő egyetemi városban, Princetonban. Albert Einstein 1933-tól haláláig, 1955-ig élt és dolgozott. A szobor az Einstein házával átellenben lévő Marquand parkban, a fizikus kedvenc „gondolkodó” padjára került.

Egy városi legenda szerint Einstein érdeklődését a világban ható titokzatos erők és szabályok iránt az édesapjától öt éves korában kapott iránytű keltette fel – ezért kapott a minifizikus is egyet.

Európán belül is találni újabb Kolodko-alkotásokat korábbi lakhelyén, Ungváron is, de Svédországban is letette a kézjegyét. Alfred Nobel minimása a Stockholmi Magyar Nagykövetség kérésére készült és az intézmény kerítését vigyázza.

Itthon legutóbb a váciak kaptak egy adagot Kolodko Mihály munkáiból. Mária Terézia látogatása és Petőfi váci vonatozása is szoborformát öltött az elmúlt hetekben, ahogy arról korábban be is számoltunk.

Forrás: https://papageno.hu