Kanadában díjazták Pozsgai Zsolt tévéfilmjét, a Magyar Golgotát

fotó: Galgóczy-Németh Kristóf

fotó: Galgóczy-Németh Kristóf

A Magyar Golgota a kanadai Cinematography Awards nemzetközi fesztiválon nyerte el a legjobb film díját.

A tévéfilm forgatása idén februárban zajlott, a járvány miatt nem az eredeti aradi helyszínen, hanem a Dunántúl egyik most felújított kastélyában és környékén, Nádasladányban.

Pozsgai Zsolt Balázs Béla-díjas rendező filmje Török Ignác aradi vértanúnak állít emléket, az aradi vértanú sorsán keresztül mutatja be az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc véres megtorlását, a tizenhárom honvédtábornok kivégzésének hajnalát. A Magyar Golgota végigköveti Török Ignác fordulatokkal teli utolsó éjszakáját, amely elvezetett ahhoz, hogy a Haynau által halálra ítélt honvédtábornokot közvetlenül az akasztás előtt érje el a végzet.

További két nemzetközi seregszemle, a New York-i Oniros Film Awards és a Los Angeles-i Hollywood Venus Awards is döntőbe juttatta az alkotást, az eredmény júniusban várható. A film meghívást kapott több, őszre tervezett nemzetközi fesztiválra is.

A díjazott film alapjául szolgáló, azonos című színházi előadást az Aradi Kamaraszínház 2018-ban mutatta be, szintén Pozsgai Zsolt rendezésében, aki a dráma szerzője is. A tervek szerint a tévéfilm díszbemutatóját Aradon tartják október 5-én.

forrás: https://kultura.hu

Pozsgai Zsolt dramaturg, színházi és filmrendező neve Bulgáriában is jól ismert színházi berkekben. Színdarabjait a bolgár színházak is szívesen tűzik műsorra: „Mert a mamának így jó" a Vazrazsdane Színházban, Lilija Abadzsieva rendezésében; „Gina és Fidel" a Szatirikus Színházban, amelynek külön érdekessége, hogy az író maga rendezte; Liselotte és a május c. darabja is bekerült a bolgár színházak programjába, és különböző címek alatt ma is fut.