Így fess otthon tojást!

null

Így fess otthon tojást!

Bereczné Lázár Nóra, népi iparművész, tojásíró mutatja be a húsvéti tojásfestés technikáit

Bereczné Lázár Nóra tojásfestő, népi játszóház-vezető 2005-től zsűrizteti munkáit a Hagyományok Házában. 2009-ben kapta meg hímestojás-festő foglalkozási ágban a NÉPI IPARMŰVÉSZ címet, 2010-ben pedig a Népművészet Ifjú Mestere állami címet és kitüntetést. 2011-ben, 2012-ben és 2014-ben a Magyar Kézműves Remek címet vehetett át a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarától.

A videón a hagyományos méhviasszal és írókával (gice, gica, kesice) viaszolt tojásírás látható.

1. A hozzávalók: keményre főtt tojás (15 percig főzzük lassú lángon a tyúktojást), vagy kifújt tojáshéj, íróka, teamécses, forró méhviasz, papírzsebkendő.

2. Írás: A tojásunk mindig kézre álljon, az írókát mártsuk egy pillanatra a forró viaszba, hogy felszívja azt, majd egyenletes, határozatott, gyors mozdulattal egy irányba húzzuk az íróka csőrét a tojáson úgy, hogy közben rálássunk. Amikor kifogy az íróka csőréből a viasz, ismételjük meg az írást.

3. Tisztítás: A megírott tojást forgassuk át ecetes vízben (15%-os ecet esetén: 1 dl ecethez 2 dl víz kell), így tudjuk zsírtalanítani a tojás felületét a festés előtt, így nem lesz foltos a megfestett tojásunk.

4.Íróka készítése: vékony rézlapocskát kell feltekerni egy zsákvarró tűre, vagy sima varrótűre, majd az így kapott csövecskét kell rögzíteni egy vastagabb ágba, botocskába. A botocska tetejét vágjuk be, a résen húzzuk át óvatosan a csövecskét, majd kössük hozzá a bothoz.

5. Festés: A bolti festékek tartósabbak, és élénkebb színeket adnak, de a hagyományos festőnövényekkel bátran próbálkozhatunk otthon. A vöröshagyma és lilahagyma héja külön-külön, de összefőzve is szép árnyalatot kap. Javasolt hideg festőlében festeni a megírott tojásokat, mert a meleg festőlé azonnal leolvasztja a megírott viaszolt részt, vagy könnyebben alá folyhat a festék a viasszal megírott mintának. Miután kivettük a festőléből a tojást, 1 éjszakát hagyjuk száradni.

6. A megfestett, megszáradt írott tojásról a viaszolt részt teamécses, vagy gyertya lángjánál óvatosan töröljük le egy papírzsebkendővel. Így előtűnik az eredeti minta és szépen fog csillogni a hímes tojás.

7. Maratott technika: először megfestjük a tojásunkat, majd ráírjuk a mintát viasszal, végül 20-25 %-os ecetsavban gyors mozdulatokkal átforgatjuk a tojásunkat. A viasszal nem borított, festett részt lemarja az ecet, melyet egy tiszta szivaccsal óvatosan töröljünk le. Így előtűnik a festett, viaszolt rész, valamint ezzel kontrasztban a tojás lemart fehér felülete. A maratott tojást folyó hideg víz alá tartva mossuk át, papírzsebkendővel töröljük meg, hagyjuk 1 éjszakát száradni, majd másnap teamécses lángja felett óvatosan olvasszuk le róla a viaszt.

Alkotó, leírás: Bereczné Lázár Nóra, népi iparművész, tojásíró https://www.facebook.com/hagyomanyokhaza

Még több információ a tojásfestőről: http://www.berecznetojas.hu/

Videót készítette: Farkas Réka – Hagyományok Háza https://www.facebook.com/hagyomanyokhaza/