Hungarikumok I. Magyarországi Tokaji borvidéken előállított Tokaji aszú. Piros Arany és Erős Pista. Törkölypálinka.

null

MIK AZOK A HUNGARIKUMOK?

A "hungarikum" a magyarság csúcsteljesítményét jelölő gyűjtőfogalom, amely olyan megkülönböztetésre, kiemelésre méltó értéket jelez, amely a magyarságra jellemző tulajdonság, egyediség, különlegesség és minőség.

A hungarikum törvény, mely 2012. július 1‑én lépett hatályba, az alábbiak szerint határozza meg a hungarikum fogalmát:

"hungarikum: gyűjtőfogalom, amely egységes osztályozási, besorolási és nyilvántartási rendszerben olyan megkülönböztetésre, kiemelésre méltó értéket jelöl, amely a magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével, különlegességével és minőségével a magyarság csúcsteljesítménye."

Hogyan válhat valami hungarikummá?

A nemzeti értékpiramis alulról építkező elvének megfelelően, a meghatározott formanyomtatvány kitöltésével bárki javasolhat értéket az alap szintű értéktárakba történő felvételre. A felvételt követően az immár ún. nemzeti érték felterjeszthető a Hungarikum Bizottsághoz a Magyar Értéktárban található kiemelkedő nemzeti értékek közé, majd pozitív döntést követően újabb felterjesztéssel a Hungarikumok Gyűjteményének hungarikumai közé.

AGRÁR- ÉS ÉLELMISZERGAZDASÁG szakkategória bemutatása.

Az agrárium szellemi termékei és tárgyi javai – beleértve az erdészet, halászat, vadászat és állategészségügy területét –, különösen a mezőgazdasági termékek és az élelmiszerek, a borászat, továbbá az állat- és növényfajták.

Magyarországi Tokaji borvidéken előállított Tokaji aszú. Piros Arany és Erős Pista. Törkölypálinka.

18. Magyarországi Tokaji borvidéken előállított Tokaji aszú - Tokaj a világon egyedülálló mikroklímával és talaj adottságokkal rendelkezik, ami kimondottan kedvez az aszú képződésnek. A Tokaji Aszú a borvidék területén termett, a Botrytis cinerea hatására tőkén aszúsodott és szüretkor szemenként kézzel külön szedett aszú szemek áztatása, a Tokaji Borvidékről származó magas minőségű musttal, erjedő musttal, vagy azonos évjáratú borral. 

19. Piros Arany és Erős Pista - A Piros Arany és az Erős Pista a legkiválóbb minőségű, pirosra érett, kézzel csipkedett fűszerpaprikából készül. A Piros Arany és Erős Pista ételízesítőket más paprikatermelő országokban készülő. hasonló termékektől egyedi színe és íze különbözteti meg. A termékek fűszerpaprika alapanyaga 100%-ban magyarországi nemesítésű, termesztésű, a kalocsai és a szegedi a szegedi tájkörzetből származik. 

20. Törkölypálinka - A törkölypálinka Magyarországon termett szőlő törkölyéből készített és palackozott törkölypárlat. A törkölypálinka nemzeti kincs, nemzeti italunknak számít és törvény is rendelkezik róla (2008. évi LXXIII. tv). A törkölypálinka gazdag ízviláguknak és magas élvezeti értéküknek köszönhetően igazi kuriózumnak számítanak. 

Hungarikumok Gyűjteménye

A képek és a szövegek forrása: http://hungarikum.hu